Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au hotarat in sedinta Adunarii Generale Ordinare si Adunarii Generale Extraordinare de luni reducerea cu 10% a comisioanelor pentru ofertele publice de tranzactionare, se arata intr-un comunicat remis HotNews.ro. In cazul in care lichiditatea medie zilnica a Bursei va ajunge la 16 milioane de euro, Bursa va reduce cu inca 5% comisioanele de tranzactionare.

Hotararea de a reduce comisioanele a venit in urma estimarii ca valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni va ajunge la 14 milioane de euro.

Reducerea comisioanelor va fi aplicata pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare si pentru tranzactionarea obligatiunilor si a drepturilor de preferinta.

Modificarea va intra in vigoare in luna imediat urmatoare inregistrarii valorii medii zilnice de 16 milioane de euro si se va aplica pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare si cumparare, precum si pentru tranzactionarea obligatiunilor, actiunilor si drepturilor de preferinta, indiferent de sectiunea de piata.

In 2008, pentru ofertele publice initiale si secundare de vanzare nu va fi perceput comision de cumparare. In plus, vor fi oferite scutiri de la plata tarifului de procesare pentru admiterea la tranzactionare a actiunilor si drepturilor, precum si in cazul admiterii si mentinerii la tranzactionare a titlurilor de stat.

Actionarii Bursei de Valori Bucuresti au hotarat modificarea actului constitutiv al societatii in sensul acordarii dreptului institutiilor de credit care sunt participante la sistemul de tranzactionare al BVB in calitate de intermediari, de a deveni actionari cu drept de vot, punct introdus pe agenda la propunerea unui grup de actionari, avand in vedere ca majoritatea burselor de valori din UE au in structura actionariatului lor institutii de credit, detinatori de actiuni ordinare. In prezent, in cadrul BVB tranzactioneaza trei institutii de credit.