Actionarii Depozitarului Central au stabilit, in data de 26 mai, limite minime si maxime pentru comisioanele de compensare-decontare percepute in prezent sub forma procentuala si au introdus un nou comision, potrivit NewsIn. Comisionul nou introdus, de 0,008%, se aplica serviciilor de compensare si decontare a tranzactiilor rezultate in urma subscrierii in cadrul ofertelor publice secundare initiate de autoritati ale statului.

Masurile au fost luate "in vederea alinierii graduale la tarifele percepute de institutiile similare din Uniunea Europeana", au anuntat reprezentantii Depozitarului Central, precizand ca, astfel, "isi continua politica de reducere a tarifelor si comisioanelor, care face parte dintr-o strategie de eficientizare a costurilor suportate de utilizatorii sistemului administrat de institutie".

Potrivit NewsIn, prima etapa, in acest sens, a fost incheiata in luna iunie 2007, cand tarifele si comisioanele percepute de catre Depozitarul Central pentru operatiunile de compensare-decontare a tranzactiilor au fost reduse cu 23%.

Totodata, la solicitarea investitorilor si a agentilor custode, a fost exclusa penalizarea pentru amanarea confirmarii rapoartelor de compensare-decontare de catre agentii, pastrandu-se numai tarifele pentru confirmarea acestora.

De asemenea, a fost aprobat un tarif pentru decontarea operatiunilor transfrontaliere cu instrumente financiare tranzactionate pe mai multe piete din tari diferite, pentru care Depozitarul Central este desemnat depozitar al emitentului.

Depozitarul Central este institutia care furnizeaza servicii de depozitare, registru, compensare si decontare a tranzactiilor cu instrumente financiare pe piata de capital. Institutia are calitatea de administrator al unui sistem de plati care asigura compensarea fondurilor si decontarea operatiunilor cu instrumente financiare, in conformitate cu prevederile Regulamentului BNR privind sistemele de plati care asigura compensarea fondurilor.

Cele 13 agentii ale Depozitarului Central ofera detinatorilor de instrumente financiare servicii precum eliberare a extrasului de cont, a istoricului de cont si a sumarului de cont precum si a listei de coduri confidentiale. Totodata, Depozitatul Central ofera servicii de informare pentru actionari si poate efectua modificari de date personale.

Institutia si-a inceput activitatea in data de 12 aprilie 2007.