Bursa Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu a prelungit cu trei luni activitatea market maker-ilor pe piata reglementata de instrumente financiare, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat continuarea programului pilot, se arata intr-un comunicat al institutiei. Acvtivitatea de market making a fost implementata pentru prima data in luna martie a acestui an.

CNVM a hotarat, in sedinta din 26 mai, continuarea programului pilot privind activitatea market maker-ilor pe piata reglementata de instrumente financiare derivate de la Sibiu pentru o perioada de trei luni.

"Continuarea acestui program reprezinta dovada ca institutia market-makerului este deosebit de utila pietei si investitorilor. Acestia asigura lichiditate iar rezultatele foarte bune din pietele unde market-makerii activeaza, cum ar fi DESNP iunie, RON/EURO iunie si septembrie sau DEEBS iunie si septembrie unde volumele au crescut indica importanta derularii unui astfel de program”, a declarat Teodor Ancuta, presedintele Sibex.

Market maker-ul reprezinta un participant individual care este desemnat de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare. Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate. Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta oferta si cererea pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.