Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va introduce in viitorul apropiat inca doi indici, care sa reflecte evolutia celor mai lichide 25 companii, inclusiv a SIF-urilor, si a sectorului energetic, a declarat, vineri, Stere Farmache, presedinte si director general al BVB, citat de NewsIn. Numele companiilor din componenta celor doi indici si data lansarii vor fi facute publice pe 24 iunie dupa intalnirea trimestriala a Comitetului Indicilor BVB.

Primul indice, BET Extended Index (BET-XT), va fi calculat retroactiv incepand cu 1 ianuarie 2007 si va avea o valoare de start de 1.000 puncte, la data de 1 ianuarie 2007. In compozitia indicelui, ponderea maxima a unui simbol va fi de 15%.

Cel de-al doilea indice, denumit BET Energy & Related Utilities Index (BET-NT), va fi compus din companiile listate pe sectorul energetic si cel al utilitatilor aferente acestuia. De asemenea, indicele BET-NT va avea o valoare de start de 1.000 puncte si va fi calculat retroactiv de la 1 ianuarie 2007. Ponderea maxima a unui simbol in acest indice va fi de 30%.

Pentru ambii indici, factorii de ponderare vor fi free-float-ul si factorul de reprezentare.

Pe langa lansarea celor doi indici, BVB a decis adoptare unei noi metodologii de calcul si administrare a indicilor, pentru cresterea transparentei indicilor. Astfel indicii BVB pot deveni activ suport pentru produse derivate si structurate.

In prezent, pe Bursa de Valori sunt jucati trei indici: BET, BET-C si BET-FI.

BET, primul indice dezvoltat de BVB, reprezinta indicele de referinta al pietei de capital. BET este un indice de pret ponderat cu capitalizarea free floatului celor mai lichide 10 companii listate pe piata reglementata a BVB.

BET-C este indicele compozit al pietei BVB. El reflecta evolutia preturilor tuturor companiilor listate pe piata reglemetata BVB, cu exceptia societatilor de investitii financiare.

BET-FI este primul indice sectorial al BVB si reflecta tendinta de ansamblu a preturilor fondurilor de investitii financiare (SIF-urilor) tranzactionate pe piata reglementata a BVB.