Presedintele OPEC, Chakib Khelil, sustine ca fara speculatiile care se fac pe piata petrolului, un baril de titei ar costa aproximativ 70 de dolari.

"Nu este o problema de cerere si oferta. Este pur si simplu un balon de sapun format de speculatii care se bazeaza pe deprecierea dolarului si pe tensiunile geopolitice", a declarat Khelil, care este si ministrul algerian al energiei, citat de Reuters.

"Problema este criza economica din SUA care a dus la scaderea dolarului si amenintarile la adresa Iranului, care cresc tensiunile geopolitice", a explicat acesta. "Daca nu ar fi acesti factori pretul petrolului ar fi probabil de 70 de dolari barilul", a adaugat seful OPEC.

Khelil spune ca pretul combustibilului este atat de mare din cauza taxelor impuse de autoritati in fiecare tara. "In Europa, de exemplu, 75% din pretul la pompa sunt taxele", considera Chakib Khelil.

In 9 septembrie, la Viena, va avea loc reuniunea ministeriala a OPEC unde va fi evaluata piata si de unde se asteapta decizii pentru a o stabiliza.

Tarile membre G8, plus China, India si Coreea de Sud au cerut, in 8 iunie, cresterea urgenta a productiei de petrol pe fondul cresterii continue a pretului barilului. Ca raspuns, statele membre OPEC au spus ca nu intentioneaza sa se intruneasca pentru a discuta despre scumpire, inainte de data stabilita - 9 septembrie.