Wiener Borse isi va majora cota de actiuni detinute la Bursa din Budapesta la 37,7%, dupa ce va cumpara de la UniCredit Bank Hungary Zrt un pachet de actiuni reprezentand un sfert din capitalul social al operatorului pietei din Ungaria, a anuntat, joi, bursa austriaca citata de NewsIn. Bursa din Viena face parte dintr-un consortiu de companii austriece care detin impreuna 68,8% din capitalul social al Bursei din Budapesta.

Consortiul include Oesterreichische Kontrollbank AG, cu o participatie de 12,5%, Raiffeisen Zentralbank Osterreich AG, care controleaza 6,4% din actiunile operatorului ungar, Erste Group Bank AG, cu o cota de 6,37% si Erste Befektesi, cu o participatie de 5,85%.

"Avem toata increderea in piata de capital maghiara, iar achizitia acestui pachet de actiuni este o dovada a angajamentului nostru. In plus, structura simplificata de la nivelul decizional al Bursei de Valori Budapesta va facilita implementarea viitoarelor activitati", a declarat Michael Buhl, directorul general al Bursei din Viena si totodata membru al consiliului director al Bursei de Valori Budapesta.

Bursa de Valori Budapesta a initiat in trecut o serie de masuri pentru a activa piata de capital maghiara, cum ar fi cumpararea si integrarea bursei de marfuri si infiintarea "Incubatorului de IPO-uri" sau Clubul Celor Listati.

Potrivit datelor Federatiei Europene a Burselor de Valori, la sfarsitul lunii mai, la Bursa de Valori Budapesta erau listate 43 de companii, care confereau pietei o capitalizare de 28,45 miliarde de euro. Bancile care au achizitionat actiuni la Bursa de Valori Budapesta, in mai 2004, fac parte din consortiul austro-ungar. Incepand de atunci, cele doua burse au colaborat eficient in diverse domenii, precum vanzarea de date, indici si produse structurate, se mai arata in comunicatul bursei vieneze.