Societatile comerciale listate in prezent pe piata Rasdaq sau pe piata valorilor mobiliare necotate la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) vor trebui sa isi raporteze litigiile in care sunt implicate, pentru o informare corecta a investitorilor, potrivit NewsIn care citeaza o decizie a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM). Arbitrul pietei de capital a dispus, in sedinta din 4 iunie, sa solicite emitentilor tranzactionati intr-un cadru definit ca sistem alternativ de tranzactionare sa aiba aceleasi obligatii de raportare ca si cei de pe o piata reglementata.

Astfel, companiile ale caror actiuni sunt admise la tranzactionare pe o piata reglementata au obligatia sa informeze investitorii despre litigiile in care sunt implicate.

Potrivit reglementarilor CNVM, in cadrul unui sistem alternativ de tranzactionare se vor efectua schimburi cu actiunile care nu sunt admise la cota Bursei si care nu respecta criteriile de lichiditate impuse de operatorul de piata pentru aceasta categorie sau care nu au o capitalizare medie de cel putin un milion de euro.

Cu toate acestea, companiile ale caror actiuni sunt eligibile sa fie admise pe un sistem alternativ de tranzactionare trebuie sa fi aprobat in prealabil inscrierea la tranzactionare a titlurilor pe Bursa de Valori Bucuresti sau pe Bursa Electronica Rasdaq. De asemenea, ele trebuie sa respecte unele criterii de lichiditate stabilite de BVB si aprobate de CNVM.

Dispunerea de masuri a CNVM intra in vigoare din data publicarii in buletinul electronic al institutiei si este valabila pana la data aprobarii constituirii si functionarii sistemului alternativ de tranzactionare.

In prezent, la sectiunea nelistate a BVB sunt admise actiunile a 34 de companii, iar pe piata Rasdaq se tranzactioneaza 1.848 de titluri.