





BET-FI a pierdut peste 2% in sedinta de vineri, pe o piata in scadere
Ultima sedinta de tranzactionare a acestei saptamani a debutat cu preturi peste cele de joi, insa, dupa doar cateva minute, acestea au intrat pe un trend descendent, nivelul minim al zilei fiind atins in jurul orei 12.30. Intre 12:30 si 14:30, cotatiile actiunilor au avut o evolutie fara foarte mari variatii, pentru ca apoi preturile sa inceapa sa creasca, fara a putea depasi insa nivelul din ziua anterioara.
Indicele compozit al Bursei, BET-C, a inregistrat vineri o scadere de 1,03%, pana la 4.447,44 puncte, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, s-a depreciat cu 0,82%, la 6.179,88 puncte. Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a scazut pana la 41.423,95 puncte, nivel cu 2,06% mai scazut decat cel de joi.
BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, s-a depreciat cu 1,33%, la 673,39 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece companii energetice listate la Bursa, a afisat o pierdere de 0,53%, la 802,80 puncte.
Lichiditatea pietei reglementate a BVB a fost de 29,58 milioane de lei, echivalentul a 8,18 milioane de lei, cu 18,13% mai mare decat in sedinta precedenta. Titlurile Rompetrol Rafinare s-a clasat pe primul loc in topul lichiditatii, avand un rulaj de 4,52 milioane de lei, urmate de cele ale BRD - Groupe Societe Generale si Policolor, cu un rulaj de 4,19 milioane de lei, respectiv 3,94 milioane de lei. Actiunile Banca Transilvania s-au situat pe locul patru in acest top, cu o valoare a schimburilor de 2,56 milioane de lei, iar SIF Oltenia a ocupat pozitia a cincea, cu 2,30 milioane de lei.
Cele mai importante cresteri de pret le-au inregistrat actiunile Mecanica Ceahlau (14,29%), Alumil Rom Industry (3,06%) si Zentiva (1,75%), in vreme ce in topul scaderilor se gasesc titlurile Rompetrol Well Services (-50%), Titan (-7,69%) si Siretul Pascani (-7,69%). Corectia de 50% consemata de actiunile Rompetrol Well Services s-a datorat dublarii capitalului social al companiei, la 27,8 milioane de lei. Astfel, persoanele inregistrate in registrul actionarilor la 8 iulie vor primi o actiune noua pentru fiecare titlu detinut.
Pe piata derivatelor au fost incheiate 82 de contracte avand ca activ suport titlurile Petrom, SIF Moldova si SIF Oltenia, cu scadenta pe luna septembrie. Pe titlurile Petrom au fost incheiate 50 de contracte la un pret mediu de 0,47 lei, cu o valoare totala de 24.440 lei, si 20 de contracte futures avand ca activ suport actiunile SIF Moldova la un pret mediu de 1,95 lei si o valoare totala de 19.890 lei. De asemenea, pe titlurile SIF Oltenia s-au incheiat 12 contracte la un pret mediu de 2,7 lei, valoarea totala a acestora fiind de 16.524 lei.

Guvernul ia în calcul „un statut special” pentru restaurante: Dacă își vor vaccina tot personalul să nu mai fie legați de rata de incidență
Din primăvară până-n toamnă, pandemia a dus la creșterea de 4 ori a românilor descurajați în a-și găsi un job
Trei scenarii pe termen scurt ale mediului de afaceri. De ce nu vor scădea prețurile la imobiliare și la cât ar putea ajunge euro
VIDEO Criza din Coaliție, săptămâna a doua. Prima ședință a Coaliției după demiterea lui Voiculescu, fără o nominalizare pentru Ministerul Sănătății. Kelemen, întrebat dacă e necesară intervenția președintelui: Nu e nevoie
Cercetătorii au descoperit cele mai precise informații de până acum privind emisiile radio rapide
INTERVIU Cum vede educația o elevă româncă admisă la Oxford. Mara Pîndaru: Trebuie introdusă mai mult tehnologia în procesul de învățare / Care este principala problema a sistemului de învățământ din România