Piata la disponibil a Bursei Romane de Marfuri a inregistrat in prima jumatate a acestui an o valoare de tranzactionare de aproximativ 65 milioane de euro, cu peste 20% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut, se arata intr-un comunicat al institutiei. Cea mai mare crestere a valorii de tranzactionare, de peste 60%, a fost inregistrata de ringul produselor petroliere.

Astfel, in primele sase luni ale anului, au fost tranzactionate produse petroliere in valoare de 56 de milioane de euro, motorina inregistrand o crestere de 73% fata de 2007, benzina - de peste 65% si pacura de peste 273%. Pe locul doi, din punctul de vedere al valorii de tranzactionare, se afla ringul marfurilor generale, inclusiv materiale de constructii si legume si fructe, cu peste 4,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, o crestere de peste 100%. Ringul gazelor naturale, deschis in luna mai 2008, a inregistrat o valoare de tranzactionare de peste 2,58 milioane de euro, iar ringul energiei de peste 1,52 milioane de euro.

In ringurile pietei la disponibil s-au desfasurat 194 de tranzactii, cu peste 15% mai multe decat in 2007, in baza ordinelor de cumparare si vanzare introduse de 64 de operatori economici privati si de stat.

Directorul Pietei la disponibil, Ionut Zlate, declara ca dezvoltarea acestui produs al BRM va continua in urmatoarele luni, fiind una din prioritatile acestui an: “Ne propunem o crestere atat cantitativa, respectiv atingerea unei valori de tranzactionare de 150 de milioane de euro la sfarsitul anului, cat si una calitativa, prin imbunatatirea instrumentelor bursiere. Primele sase luni au insemnat deschiderea ringului gazelor naturale, dezvoltarea ringului produselor petroliere, tranzactii electronice pentru energie si gaze naturale, cat si cotatii la produse petroliere si, din acest punct de vedere, ne-am atins obiectivele", a spus acesta.

In topul ordonatorilor care au cumparat produse pe piata la disponibil a BRM se numara Posta Romana, Ministerul Apararii Nationale si CFR Calatori.

Piata la disponibil a fost infiintata in luna iulie 2006 si a dezvoltat, de-a lungul timpului, noua ringuri: produse petroliere, energie electrica, gaze naturale, carbune, marfuri generale, materiale de constructii, legume si fructe, cereale si ringul contractelor de procesare combustibili.