Bursele europene au redus, pana la inchiderea sedintei de marti, din pierderile inregistrate in timpul zilei, insa s-au situat tot sub nivelul din ziua anterioara. In deschiderea sedintei, bursele europene ai ajuns la cel mai scazut nivel al ultimilor trei ani antrenate de cotatiile negative ale bancilor si de intrarea in incapacitate de plata a gigantului imobiliar Martinsa-Fadesa.

Indicele pan-european FTSEurofirst 300, al celor mai importante actiuni europene, a pierdut marti 1,96%, pana la 1.111,68, dupa ce, in cursul zilei, inregistrase scaderi pe peste 3%.

La Bursa din Paris, indicele CAC 40 a scazut cu 1,96%, pana la 4.061,15 puncte, cel mai scazut nivel din mai 2005 pana in prezent, iar indicele Dax, al celor mai importante 30 de actiuni listate la Bursa din Frankfurt, a incheiat sedinta la un nivel de 6.081,70 puncte, cu 1,91% mai scazut decat cel de luni. Un nivel atat de scazut nu a mai fost inregistrat de indicele pietei de capital germane din octombrie 2006.

Potrivit AFP, Bursele asiatice au inchis sedinta de marti in scadere puternica. Indicele Nikkei al Bursei de la Tokyo a inchis in scadere cu 1,96 fata de sedinta de luni, ajungind sub pragul de 13.000 de puncte. La Hong Kong, indicele Hang Seng a scazut cu 3,81%, in timp ce Bursa de la Shanghai a scazut cu 3,43%.

Principalele temeri ale jucatorilor de pe bursele asiatice sint legate de pretul petrolului, de inflatia din zona si de starea pietei financiare americane, grevata de falimentul Indymac Bank si de problemele celor doua companii-gigant de pe piata ipotecara din SUA, Freddie Mac si Fannie Mae.

De asemenea, piata americana a deschis in scadere, investitorii pierzandu-si increderea in planurile guvernamentale de salvare a celor doua companii ce activeaza pe piata ipotecara. Indicele S&P 500 a pierdut 1,2% in deschidere, pana la 1.213,76 puncte, iar indicele industrial Dow Jones a coborat 1%, la 10.944,14 puncte. Indicele compozit Nasdaq a scazut cu 0,7%, la 2.198.15 puncte. Potrivit Bloomberg, pe piata din Statele Unite, trei sferturi din companiile listate au deschis pe rosu sedinta de tranzactionare.