Indicii Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au inregistrat scaderi pronuntate si in sedinta de tranzactionare de marti, ajungand la un nou minim al ultimilor doi ani, dupa ce marti au afisat pierderi pe peste 4%. Brokerii pun aceste scaderi pe seama panicii instalate pe piata, dar si a iesirii unui mare investitor.

In debutul sedintei de tranzactionare, cotatiile se situau cu putin peste cele de marti, insa dupa aproximativ o ora acestea au intrat pe un trend descendent care a durat pana in jurul orei 15:00. Dupa acest moment, preturile au inceput sa creasca usor, insa au inchis tot pe rosu.

Indicele compozit al Bursei, BET-C, a pierdut in aceasta sedinta 3,65%, pana la 4.038,51 puncte, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a scazut cel mai mult, cu 4,10%, la 5.441,75 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a inregistrat o depreciere de 3,92%, ajungand la 36.655,77 puncte.

BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri de la BVB, a pierdut 4,01%, la 593,99 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece companii energetice listate la Bursa, a afisat o pierdere de 3,13%, la 729,49 puncte.

Panica, principalul vinovat de scaderea preturilor

Potrivit lui Adrian Simionescu, director general la Vienna Investment Trust, panica s-a instalat pe piata dupa ce s-a vazut ca masurile Fed privind masurile de salvare a bancilor ipotecare Freddie Mac si Fannie Mae, aflate in pragul falimentului, nu au avut un efect pronuntat, preturile coborand astfel foarte mult. In acelasi timp, Simionescu este de parere ca aceste scaderi ar putea fi corelate si cu o iesire a unui investitor mai mare.

"Investitorii nu mai tin cont de banii din conturi, de active. Este o situatie generata de panica, care nu mai are logica", a declarat pentru HotNews.ro directorul general la Vienna Investment Trust.

De aceeasi parere este si Petru Prunea, presedintele Broker Cluj, care, citat de Ziarul Financiar, a declarat ca "lumea e in panica. E o nebunie totala si o lipsa de logica".

“Faptul ca lumea a vandut la orice pret demonstreaza ca unii investitori s-au speriat. Au fost cazuri in care s-au vandut actiuni Transgaz la preturi chiar mai mici decat cele din oferta publica”, a precizat si Cristian Sima, directorul WBS Romania.

Alin Brendea, vicepresedinte Prime Transaction, crede ca nu exista o cauza foarte clar conturata pentru scaderile din ultimele doua zile. "Stiri interne care sa justifice aceasta corectie nu avem, scaderea datorandu-se in principal contextului international. Pierderi se inregistreaza pe toate marile burse, insa la noi sunt mult mai ample. Diferenta o putem pune pe specificul pietei romanesti, mai speculative, mai emotionale", a spus acesta.

"Sigur, scaderile au adus si accente de panica, insa nu as spune ca este o panica generalizata. Elementul rational a fost lasat deoparte si se pune accent pe elementul emotional", a continuat Brendea.

Semnalul de a vinde a fost dat investitorilor de vanzarile masive ale actionarilor Bancii Transilvania, potrivit lui Cristian Sima. “Scaderea mare din ultimele zile se poate pune pe seama deprecierii titlurilor Bancii Transilvania. Este posibil ca, dupa ce nu au reusit vanzarea bancii, actionarii sa fi vandut masiv”, a spus Sima.

Rulajul pietei a scazut usor miercuri

Valoarea tranzactiilor a scazut usor miercuri, pana la 46,83 milioane de lei, echivalentul a 13,02 milioane de euro. Titlurile SIF Oltenia s-au clasat pe primul loc in topul lichiditatii, cu un rulaj de 6,25 milioane de lei, urmate de cele ale Bancii Transilvania si Petrom, cu un rulaj de 5,48 milioane de lei, respectiv 5,40 milioane de lei. Actiunile SIF Moldova s-au situat pe locul patru in top, cu o valoare a schimburilor de 5,14 milioane lei, iar SIF Banat Crisana a ocupat pozitia a cincea, cu 3,95 milioane lei.

Cele mai mari scaderi ale preturilor le-au inregistrat titlurile Bermas (-15,00%), Sinteza (-14,29%) si Titan (-13,90%), in vreme ce actiunile Agras Vienna Insurance Group (7,14%), Romcarbon (4,26%) si Azomures (4,00%) s-au aflat in topul castigurilor.

Brokerii nu cred ca scaderile vor mai continua mult timp

In ceea ce priveste revenirea pe crestere a BVB, Adrian Simionescu este de parere ca corectia la care asistam nu va mai tine mult, doarece preturile sunt foarte mici si "nu mai au unde sa scada".

"Cotatiile au ajuns la niveluri foarte scazute, iar cei care ar fi tentati sa vanda nu ar mai avea nimic de castigat. Ma astept ca fondurile straine, care au iesit la preturi mai mari, sa reintre pe piata, avand in vedere preturile atractive din prezent. Ca parere personala, azi s-au atins minimele anului 2008, insa ramane de vazut ce se intampla pe pietele internationale", a declarat Simionescu.

Si Alin Brendea crede ca este posibil ca, pe moment cel putin, piata sa se opreasca din scadere, insa avand in vedere accentele de panica ale investitorilor nu poate face o predictie in legatura cu evolutia viitoare a titlurilor listate la BVB.

Directorul WBS este de parere ca, in cazul in care preturile actiunilor nu vor creste violent intr-o singura zi, nu vom asista la o revenire a pietei. “Mizez pe o refacere violenta a actiunilor in zilele urmatoare. Dupa doua zile de pierderi de 5-6% s-ar putea ca piata sa creasca. Ne ajuta si faptul ca Bursa de la New York a crescut”, a spus acesta.