Titlurile de stat vor fi listate la Bursa in perioada imediat urmatoare, au anuntat reprezentantii Bursei de Valori Bucuresti. Acestea, impreuna cu operatiunile de vanzari in lipsa (short selling) sunt considerate ca o salvare a pietei de capital, dupa caderea dramatica din ultimul an, scrie Business Standard.

Desi oficialii Ministerului Finantelor au anuntat ca titlurile de stat vor incepe sa fie tranzactionate la bursa incepand de luni, presedintele-director general al Bursei de Valori Bucuresti (BVB), Stere Farmache, a declarat ca nu s-a stabiilit inca o data exacta. “Titlurile de stat vor fi listate in perioada urmatoare, dar nu de luni. Nu pot oferi acum mai multe detalii. Vom oferi toate informatiile la inceputul saptamanii viitoare”, a declarat Farmache.

Venirea titlurilor de stat pe Bursa este vazut de brokeri ca fiind evenimentul anului pe piata de capital, urmand sa atraga mai multi investitori institutionali pe piata. De asemenea, pentru a avea succes, listarea titlurilor de stat va trebui sa fie insotita de proceduri simple de tranzactionare a acestora.

“Problema este ca fondurile de investitii puteau sa cumpere titluri de stat si pana acum, de pe piata interbancara. Acestea vor avea succes pe Bursa daca li se va oferi un sistem mai simplu pentru tranzactionarea lor. Depinde foarte mult de proceduri, de ce emisiuni vor fi aduse. Totusi, fara indoiala, e foarte bine ca titlurile de stat vor fi listate, este evenimentul anului pe piata de capital”, considera Razvan Pasol, presedintele societatii de brokeraj Intercapital Invest, citat de Business Standard.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a BVB se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi de tip "free of payment" si se va realiza fara schimbarea proprietatii. Astfel, tranzactiile cu titluri de stat pe piata secundara vor fi decontate de Depozitarul Central.

De la inceputul acestui an, Ministerul Finantelor a vandut titluri de stat in valoare de pana la cinci miliarde lei (1,4 miliarde euro) din valoarea totala planificata, de 11 miliarde lei (3 miliarde euro). Randamentele la titlurile de stat cu scadenta la un an au urcat la ultimele emisiuni pana la 11%.