Titlurile de stat ar putea fi tranzactionate pe Bursa de Valori Bucuresti incepand cu data de 4 august, a declarat vineri Varujan Vosganian, ministrul economiei si finantelor, la The Money Channel citat de NewsIn. Oficialul a mai precizat ca vor fi listate 26 de emisiuni de titluri cu maturitate mai mare de un an.

"Trebuie sa existe acum o perioada de informare de cateva zile astfel incat sa putem proceda si la listare. De aceea, luni, vom prezenta toate aceste lucruri si vom da un termen de cateva zile, probabil pana la inceputul saptamanii urmatoare. Imi manifest speranta ca deja de la inceputul saptamanii urmatoare listarea titlurilor sa devina realitate", a spus Vosganian.

Ministrul economiei a precizat ca vor fi listate numai acele emisiuni cu maturitate mai mare de un an si care, avand aceasta perioada de maturitate, permit si un anumit comportament de piata al investitorului respectiv.

Varujan Vosganian se asteapta la o lichiditate a titlurilor de stat "de cel putin un miliard de lei" in perioada urmatoare, piata interbancara urmand sa acapareze, in continuare, cele mai multe tranzactii.

"Trebuie sa spunem ca, pentru inca o buna bucata de vreme, piata interbancara va fi principala piata de tranzactionare a acestor titluri, pentru ca e important si pentru banci sa detina titluri de stat in portofoliul lor. Estimam ca circa 20% din piata totala a titlurilor sa fie listate la Bursa, de aceea aceasta cifra de un miliard de lei pe perioada urmatoare mi se pare de o viziune moderata, dar realista", a mentionat Vosganian.

Potrivit lui Stere Farmache, presedintele - director general al BVB, comisionul de tranzactionare pentru titlurile de stat la Bursa de Valori Bucuresti (BVB) va fi de 0,0009% din valoarea tranzactiei.

Acesta a mentionat ca accesibilitatea instrumentelor tranzactionate este asigurata de valoarea titlului si de comisionul platit. "Valoarea unui titlu este mai mare decat valoarea unui cupon sau a unei actiuni, dar asta nu inseamna ca nu este accesibil pentru un investitor. Este vorba de o valoare mai ridicata, dar la ora asta stiu ca valorile medii alea tranzactiilor se afla la acest nivel, deci accesibilitatea este asigurata", a mai spus presedintele BVB.

Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat, marti, modificarea codurilor de procedura ale Bursei de Valori Bucuresti si Depozitarului Central, pentru administrarea de catre BVB a pietei alternative si a tranzactiilor cu titluri de stat.

Tranzactionarea titlurilor de stat pe piata reglementata a BVB se va face dupa transferul acestora din sistemul SaFIR al BNR in sistemul RoClear al Depozitarului Central. Transferul va fi de tip "free of payment" (fara plata) si se va realiza fara schimbarea proprietatii. Astfel, tranzactiile cu titluri de stat pe piata secundara vor fi decontate de Depozitarul Central.