Societatea de Administrare a Investitiilor (SAI) STK Financial l-a reclamat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) pe presedintele SSIF Broker Cluj-Napoca, Petru Prunea, pentru manipularea pietei, potrivit unui comunicat al companiei. Reprezentantii institutiei sustin ca Petru Prunea a desfasurat, incepand cu luna februarie 2008, o ampla campanie de dezinformare a investitorilor cu privire la Fondul inchis de investitii STK Emergent.

"In plus, desi este membru al Consiliului Bursei, domnul Petru Prunea s-a antepronuntat in mod public inainte de decizia acestuia referitor la admiterea la tranzactionare a fondului STK Emergent", se arata in comunicat.

Totodata, reprezentantii SAI arata ca presedintele SSIF Broker a raspandit prin intermediul mass-media informatii false in legatura cu Fondul inchis de investitii STK Emergent, STK Financial SAI si conducerea acesteia.

"Sintagmele folosite (escrocherie financiara, tip FNI, ajunsa la Parchet; STK Emergent, un FNI de Cluj; STK este o cacealma; STK a cumparat pamant de la persoane din conducerea sa la preturi duble fata de piata, retrageri masive de bani din fond, calitati manageriale intalnite numai la traficanti) sunt absolut false si de o gravitate extrema si dovedesc intentia domnului Petru Prunea de a savarsi, conform legii 297/2004, fapta de manipulare de piata prin diseminarea de informatii prin mass-media care dau sau ar putea sa dea semnale false sau care induc in eroare asupra instrumentelor financiare emise de Fondul inchis de investitii STK Emergent", se scrie in comunicat.

STK Financial considera ca afirmatiile lui Petru Prunea sunt calomnii si dezinformari.

Mai mult decat atat, societatea considera ca afirmatiile presedintelui SSIF Broker aduc prejudicii grave pietei de capital si investitorilor in fondurile din Romania, "o industrie si asa subdezvoltata in comparatie cu tarile din Europa Centrala si de Est".

Petru Prunea nu a putut fi contactat pentru a comenta aceste acuzatii.

Consiliul Bursei de Valori Bucuresti a aprobat marti, 29 iulie, cererea de admitere la tranzactionare in Sectorul Organisme de Plasament Colectiv - Categoria unitati de fond - a unitatilor de fond emise de Fondul Inchis de Investitii STK Emergent Cluj-Napoca. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a aprobat prospectul de oferta pentru listarea la bursa a fondului STK Emergent, administrat de STK Financial Cluj, in luna februarie a acestui an.