Sedinta Federal Reserve, prin care dobanda la dolar a fost lasata neschimbata la 2%, a determinat un trend ascendent in randul principalilor indici bursieri. Numai ca aceasta crestere pare nefondata din moment ce ’statement-ul’ oficial nu a inclus un ton optimist!

Marti, 5 august, inca dinainte de deschiderea oficiala a bursei de SUA, se anunta a fi o zi pozitiva judecand dupa evolutia contractelor futures pe indici, care indicau o deschidere de +10 puncte pe S&P 500 si de +80 de puncte pe Dow Jones, determinate in mare parte de scaderea pretului barilului de petrol. Odata deschisa piata lucrurile au parut sa se alinieze pentru un trend de crestere: petrolul in scadere, care a atins chiar un minim intra-day la 118 dolari, si ISM Non-Manufacturing Index care a sosit la 49,5 puncte vs 48,6 estimari.

Insa, ceea ce a pus motoarele in miscare pentru o crestere de +2,9% adica 331 puncte pentru Dow Jones a fost statement-ul de la finalul sedintei Federal Reserve. Dobanda la dolar a fost lasata neschimbata la 2% iar textul oficial ce a insotit-o a fost interpretat de piata drept bullish. De ce a interpretat piata asa? Desi recunosc - e greu sa gasesc motivele pentru o asemenea exuberanta -, poate faptul ca doar un singur membru s-a declarat pentru o marire de dobanda a intarit increderea pietei ca in viitorul apropiat rata dobanzii la dolar va ramane neschimbata.

Companiile au crescut - toata lumea a fost optimista. Cauze? Nesustenabile la o prima vedere. Tocmai acest val de optimism copilaresc ma face sa cred ca in zilele urmatoare vom asista la tentative agresive de vanzare.

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.