





Bursa a inchis pe verde joi, pe fondul dublarii rulajului
Joi, piata a debutat cu preturi peste cele din ziua anterioara, avand o tendinta pronuntat de cestere, care a durat pana in jurul orei 12:45. In urmatoarele doua ore si jumatate cotatiile au continuat sa creasca, insa intr-un ritm mult mai scazut. Dupa ore 14:15, preturile au inregistrat o scadere usoara, pentru ca in ultimele minute ale sedintei acestea sa reinceapa sa creasca.
Indicele compozit al Bursei, BET-C, a urcat cu 2,54%, pana la 4.595,55 puncte, iar BET, indicele care arata evolutia celor mai lichide zece titluri listate, a consemnat cea mai mare apreciere, de 3,72%, pana la 6.321,44 puncte. BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, a crescut cu 1,92%, ajungand la 35.946,32 puncte.
BET-XT, indicele celor mai lichide 25 de titluri listate la BVB, a castigat 3,07%, la 654,18 puncte, iar valoarea indicelui BET-NG, care reflecta evolutia a zece companii energetice listate la Bursa, s-a majorat cu 3,02%, pana la 853,12 puncte.
SIF Transilvania s-a situat joi pe primul loc in topul lichiditatii, cu un rulaj de 5,80 milioane de lei, urmata de BRD - Groupe Societe Generale si Azomures, cu un rulaj de 4,49 milioane de lei, respectiv 3,51 milioane de lei. Actiunile Bancii Transilvania se afla pe cea de-a patra pozitie in top, cu o valoare a schimburilor de 2,81 milioane de lei, iar Petrom ocupa locul cinci, cu 2,70 milioane de lei.
Cele mai mari cresteri ale preturilor le-au inregistrat titlurile Aerostar (15,00%), Electroputere (14,84%) si Mefin (14,67%), in vreme ce in topul pierderilor se afla actiunile Socep (-8,43%), TMK Artrom (-7,59%) si Mechel Targoviste (-6,98%).
Pe piata derivatelor au fost incheiate trei contracte avand ca activ suport titlurile SIF Moldova cu scadenta pe luna septembrie la un pret mediu de 1,75 lei, cu o valoare totala de 2.677 lei.
Pe segmentul destinat obligatiunilor au fost tranzactionate 350 de obligatiuni municipale emise de primaria Eforie, cu o valoare de 34.440 lei.

Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU
Când marketingul ne păcălește să cădem în capcana consumului irațional/ Sunt diamantele valoroase sau nu?