Cresterea somajului, scaderea preturilor caselor si a actiunilor, alaturi de conditii de creditare mai stricte "au fost considerati indicatori ai unei cresteri mai slabe a cheltuielilor personale in a doua jumatate a anului 2008”, conform minutelor sedintei Federal Reserve din 5 august. Sectorul de tehnologie a scazut puternic dupa ce compania Dell, al doilea producator mondial de calculatoare, a avertizat asupra unei reduceri a consumului de produse informatice in celelalte mari economii ale lumii: Europa occidentala si Japonia.

Apare astfel la nivel de companie ceea ce indicatorii „macro” semnalasera deja: nu doar SUA se confrunta cu un ritm de dezvoltare slab, ci si principalii sai parteneri de comert exterior.

Ceea ce evidentiaza indicatorii economici publicati astazi in SUA si ieri in Eurozone (cheltuieli mai mici, venituri mai mici, incredere in scadere) a dus la reducerea estimarilor pentru vanzarile viitoare ale companiilor. Iar cand asteptarile pentru profitul viitor sunt mai pesimiste, se reduce si pretul pe care un investitor este dispus sa-l plateasca in prezent pentru un flux de bani (dividende si diferenta de preturi) ce urmeaza sa vina.

In linii mari, aceasta este esenta investitiilor/speculatiilor: ajustarea continua a asteptarilor pentru evolutiile viitoare si raspunsul la intrebarea: „Care este nivelul corect al pretului actual pentru profitul incert din viitor?".