Cresteri mari de aproape 2% pentru indicii bursei americane in deschiderea sesiunii de tranzactionare. Picajul de aproape 12 dolari al barilui de petrol in numai doua zile a creat optimism printre investitori, fiind principalul argument al acestei aprecieri a indicilor. Totusi, aceasta scadere a petrolului are si cauze care nu sunt tocmai bune pentru piata.

Pe langa indepartarea temerilor ca uraganul Gustav ar putea afecta platformele petroliere din Golful Mexic, deprecierea cotatiei petrolului din ultima perioada are si cauze fundamentale legate de incetinirea cresterii economice la nivel mondial. Problemele cu care se confrunta marile puteri economice au avut ca efect o scadere a cererii de petrol.

Mai mult, faptul ca in Europa, Marea Britanie, Japonia temerile de recesiune sunt mai ridicate decat in SUA a dus la o revenire puternica si neasteptata a dolarului, avand in vedere ca deocamdata Federal Reserve nu a inceput seria majorarilor de dobanda. Aceasta crestere a dolarului a fost o alta cauza care a contribuit la scaderea barilului cu peste 40 de dolari de la maxim, in mai putin de doua luni.

Daca preturile la marfuri, si in special petrol, nu mai sunt o amenintare din punct de vedere al inflatiei, aspectele privind ritmul de crestere economica la nivel mondial ar trebui sa fie ingrijoratoare pentru evolutia burselor, fapt confirmat de aceasta sesiune, la finalul careia indicii au inchis in scadere, pierzand tot avansul castigat in start.