Bursele asiatice au reactionat imediat la decizia autoritatilor americane de punere sub tutela guvernamentala a organismelor de refinantare ipotecara Freddie Mac si Fannie Mae.

Indicele Nikkei al bursei japoneze a terminat sedinta de luni in crestere semnificativa ( +3,38%), investitorii fiind incurajati de decizia guvernului american, scrie presa internationala.

Astfel, indicele Nikkei 225, a castigat 412,23 puncte fata de vineri, ajungand la 12.624,46 puncte.

Si bursa chineza de la Hong Kong a deschis, luni, in crestere importanta cu 4,5 procente.

Indicele Hang Seng a castigat 894,77 puncte in deschiderea sedintei, ajungand la 20.828,05 puncte. Vineri, bursa de la Hong Kong inchisese in puternica scadere (- 2,24%).

Si bursele din Singapore, Australia si Taiwan au fost pe plus, transmite BBC.

Indicele principal al bursei din Seul a incheiat sedinta in crestere puternica cu 5,15%, bursa de la Taipei a inchis in crestere cu 5,57%, iar cea de la Sydney cu 3,90%.

Pretul petrolului este in crestere importanta, luni, la bursele electronice din Asia pe fondul temerilor ca productia va fi afectata de uraganul Ike ce se indreapta spre Golful Mexicului.

In primele tranzactii matinale, pretul unui bail de petrol "light sweet crude" cu livrare in octombrie a urcat cu 2,37 dolari, pana la 108,60 dolari.