Pretul petrolului a scazut, marti, la bursele electronice din Asia, inainte de reuniunea Organizatiei Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC), de la Viena, unde se asteapta sa se ia o decizie privind reducerea productiei de titei. Astfel, in schimburile de dimineata, pretul petrolului "light sweet crude" cu livrare in octombrie, a scazut cu 55 de centi, ajungand la nivelul de 105,79 dolari/baril. Luni, petrolul inchisese la 106,34 dolari/baril. Petrolul Brent, cu livrare în octombrie, s-a ieftinit cu 14 centi, la 103,30 dolari/baril.

Pe de alta parte, ministrii petrolului din statele membre ale Organizatiei Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) urmeaza sa discute la reuniunea de marti o reducere a productiei de titei, transmite France Presse. Masura ar putea fi luata pentru a contracara scaderea inregistrata in ultima perioada de pretul barilului de titei, in ideea de a apara un prag minim de pret.

"Exista prea mult petrol pe piata!" - a declarat ministrul iranian al petrolului, la sosirea in capitala Austriei. In schimb, seful delegatiei libiene a afirmat ca tarile OPEC ar trebui sa isi respecte cotele de productie.

Pentru a contracara scaderea pretului la barilul de petrol, Iranul, Venezuela si Libia sustin ca Arabia Saudita - cel mai mare producator mondial de titei si cel mai influent membru al OPEC - ar trebui sa isi reduca productia. In primavara, Arabia Saudita a decis sa isi majoreze productia cu 500.000 de barili pe zi pentru a raspunde cererii tarilor consumatoare si pentru a stopa cresterea alarmanta a pretului.