Actiunile transportatorului aerian United Airlines s-au prabusit luni, dupa ce un articol vechi de sase ani, referitor la falimentul liniei aeriene, a reaparut pe internet determinand aparitia de ordine masive de vanzare, potrivit Financial Times. Articolul, publicat in anul 2002 de Chicago Tribune, a fost introdus in dimineata zilei de luni intr-un newsletter destinat investitorilor, dupa ce a fost gasit pe internet in urma unei cautari pe Google.

Astfel, investitorii au considerat ca articolul este o stire de ultima ora, avand in vedere ca compania aeriana cu sediul la Chicago a mai cerut in trecut protectie impotriva creditorilor, iar cresterea preturilor carburantilor din ultimii ani i-a determinat sa creada in falimentul acestei linii aeriene.

In urma incidentului, actiunile United Airlines s-au depreciat pana la valoarea de 3 dolari, de la 12,30 dolari cat era cotata o actiune a trasportatorului aerian la inchiderea sedintei de vineri a Bursei din New York. Titlurile au recuperat insa o parte din pierdere pana la finalul zilei de tranzactionare, pretul de inchidere fiind de 10,92 dolari.

Compania a publicat la pranz un comunicat prin care neaga informatiile privind falimentul, insa nu inainte ca actiunile sale sa piarda mai mult de 75% din valoare.

Potrivit unei surse apropiate situatiei, articolul a aparut pe siteul ziarului South Florida Sun-Sentinel, detinut de publisherul cotidianului Chicago Tribune. Incidentul a atras atentia si comisiei de reglementare a pietei de capital din Statele Unite.

Comunicatul United Airlines arata ca informatiile sunt "complet false si au fost cauzate de publicarea iresponsabila a unui articol vechi de sase ani din Chicago Tribune".

Richard Lehmann, presedintele Income Securities Advisors, compania care publica newsletterul, a declarat ca articolul de pe siteul ziarului South Florida Sun-Sentinel a fost gasit in urma unei cautari pe pagina de stiri a Google.

Reprezentantii Google au precizat ca articolul a aparut duminica pe o pagina web a Sun-Sentinel care continea cele mai citite articole ale sectiunii economice a ziarului, insa fara a afisa anul 2002 ca data de publicare. La randul lor, reprezentantii Chicago Tribune au aratat ca articolul se afla in arhiva Sun-Sentinel si nu a aparut pe vreo pagina a ziarului in week-end sau luni.

Temerile privind forta financiara a United Airlines au afectat actiunile companiei si la inceputul acestui an si au dus la intreruperea negocierilor de fuziune cu Continental Airlines, facand cu atat mai credibila o stire privind falimentul. Operatorul aerian, care a iesit de sub protectia legii falimentului in februarie 2006, a cerut retragerea informatiilor si a lansat o ancheta.