BVB sub lupa: Bursa de Valori Bucuresti sau bursa care se ghideaza dupa licurici
Cert este ca dintre tarile membre ale Uniunii Europene sau in general dintre tarile importante la nivel mondial, cu economii dezvoltate sau emergente, Romania este tara cu cea mai afectata bursa.
Mai mult, acest lucru se intampla acum cand economia Romaniei a inregistrat o crestere record pentru ultimii 20 de ani (Produsul Intern Brut a crescut cu 8,8% in primul semestru al acestui an).
Nu are importanta daca aceste cifre nu sunt sustenabile sau daca aceasta crestere nu este una reala. Si chiar daca ar fi asa, in evolutia indicilor BVB ar fi trebuit sa avem macar un “buy the rumour, sell the news”. Evident ca nu am avut nimic. Nu am avut nicio influenta a acestor date asupra BVB.
La fel cum nu am avut nici cand Banca Nationala a Romaniei a marit la ultima sedinta dobanda de referinta la leu, desi aceasta decizie nu era luata in calcul de analisti. In schimb, daca Wells Fargo, sa zicem, raporteaza rezultate financiare, BVB reactioneaza rapid, iar daca Federal Reserve modifica dobanda de referinta cu siguranta participantii la piata interna vor sti sa interpreteze cel mai bine motivatiile deciziei si declaratiile oficialilor.
Sa analizam putin ultima saptamana de tranzactionare de la BVB. Luni si marti au fost cresteri importante in special pentru societatile de investitii financiare, indicele BET-FI apreciindu-se luni cu peste 4%, iar marti cu peste 8%. Aceste cresteri impresionante in doar doua zile, pe fondul unei lichiditati peste media obisnuita, au creat speranta unui rebound mai indelungat si poate chiar a unei schimbari de trend.
Entuziasmul a fost spulberat miercuri cand s-a inregistrat una dintre cele mai slabe sesiuni dpdv al lichiditatii in acest an (putin peste 10 milioane de lei). Miercuri si joi indicii s-au depreciat usor. Vineri insa, BVB a revenit la evolutia care a caracterizat-o in acest an.
Dupa ce joi seara indicii americani au picat aproximativ 3%, BVB a deschis sesiunea de vineri in scadere puternica. La ora 15:30, cand in SUA au fost publicate datele despre rata somajului si noile locuri de munca create, indicii BVB au urmat scaderea cotatiilor futures ale indicilor americani si si-au accentuat picajul. BET a pierdut mai mult de 1% inchizand in scadere cu 3,36%, in timp ce indicele BET-FI a mai pierdut peste 2% scazand la final 6,48%.
Iata cum BVB a fost serios afectata de rata mare a somajului american. Nu si bursa americana. Indicii Dow Jones si S&P 500 au inchis sesiunea de vineri in crestere usoara.
De ce este Bursa de Valori Bucuresti bursa contradictiilor?
S-a vorbit foarte mult in ultimul timp de corelatia dintre indicii BVB si indicii americani. Nu exista nicio corelatie. Nu acesta este cuvantul potrivit pentru evolutia BVB. Dezorientarea este caracteristica dominanta a pietei interne, cel putin in perioada recenta.
Citeste mai mult si comenteaza pe Mersul Trendurilor

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Si mie mi se pare ca se actioneaza fara absolut nici un plan - pur si simplu dupa ureche. Mai toate actiunile sunt subevaluate, investitorii nu tin cont de statisticile din economie sau de activele societatilor listate.
Si eu sunt unul din investitorii care a pierdut la bursa, dar nu asta este problema mea cu bursa. Stiam ca pot sa si pierd - asta era deja luat in calcul. Ceea ce ma deranjeaza in mod real sunt salturile foarte mari (fie in sus / fie in jos) care apar pe bursa. Cu un astfel de comportament, bursa se transforma intr-un fel de alba neagra.
Numai niste idioti sunt de acord sa platesca pentru 1 actiune cu 10% mai mult decat facea azi dimineata in conditiile in care nu exista nici un semnal de crestere solida. Ca urmare, a doua zi actiunile scad din nou in mod semnificativ pentru ca idiotii si-au dat seama ca au facut-o lata. Problema este ca acesti "investitori" au suficient de multi bani cat sa influenteze bursa in mod semnificativ.
Cat timp nu aud de fonduri serioase de investii care sa intre pe bursa romaneasca eu nu mai investesc 1 leu in aceasta institutie. In momentul de fata, problema numarul 1 a bursei este "calitatea / inteligenta redusa a investitorilor".
Asta inseamna ca "investitorii" nu sunt tampiti. Singura lor problema este faptul ca ar trebui sa faca vizite la DNA.
O alta sansa ar fi ca bursa de la Viena sau de la Lonndra sa cumpere BVB-ul 100%, dar ce te faci ca CNVM-ul nu poate fi cumparat....
Din pacate Bursa este un implant fortat si nereusit in Romania. Este un instrument vital intr-o piata transparenta si REGLEMENTATA (cinstita, pe romaneste). La noi toate tranzactiile si finantarile se fac prin negociere directa si in stabilirea pretului/valorii intra multi alti factori decat cei din manualul de economie. Tocmai transparenta si independenta bursei creaza un reflex de respingere investitorului sau managerului roman care de felul lui are o mare nevoie de intimitate. Stie el de ce.
Gata, suntem in EU, nu mai e nevoie sa copiem tot ce-am vazut la televizor ca sa vada lumea ca si noi suntem ca ei. Inchideti-o si pe aia care ard gazul acolo facand predictii mai fara sens decat Mama Omida reciclatii. Daca e ceva de capul lor isi vor gasi usor de lucru, e criza mare de economisti calificati.