Bursa de la Moscova si-a suspendat cu o ora inainte de termen sedinta de marti, in incercarea de a stopa scaderea dramatica a cotatiilor. Dupa ce a deschis sedinta de marti in scadere cu 3,74% fata de luni, principalul indice a pierdut 11,47% cu o ora inainte de inchiderea tranzactionarilor.

Iar ziua a fost completata de declaratia premierului Vladimir Putin, care a anuntat ca va mari bugetul apararii cu 27% in 2009.

Dupa ce a deschis sedinta de marti in scadere cu 3,74% fata de luni si a ajuns sa piarda 11,47%, Bursa de la Moscova si-a suspendat cu o ora mai devreme, pentru a limita pierderile.

Indicele a fost tras in jos de prabusirea cotatiilor la actiunile Gazprom (-17,2%), Rosneft (- 19,12%) si Sberbank (- 15,25%).Liderul caderii a fost Vnestorgbank, Banca pentru Comert Exterior controlata de statul rus, ale carei actiuni s-au devalorizat cu 28,96%.

Piata bursiera moscovita deschisese sedinta de miercuri in puternica scadere, dupa dezastrul provocat pe pietele mondiale de anuntul falimentului bancii americane Lehman Brothers, anunta AFP.

Principalul indice bursier, RTS, scazuse cu 3,74% la ora 6:50 GMT, in doar 25 de minute de la deschidere, ajungand la 1.229,84 puncte. In total, indicele a pierdut peste 50% de la cea mai inalta cotatie istorica, de 2.487,92 puncte, inregistrata in 19 mai.

"Dupa nebunia care a izbucnit luni pe pietele mondiale, investitorii s-au trezit pe un teren total necunoscut", a apreciat Chris Weafer, analist la banca Uralsib.

"Caderea de ieri (n.r. - luni) vine dupa o serie de evenimente care au zguduit piata mondiala in ultimul an si care au determinat prabusirea a doua sau chiar trei institutii financiare de prim-plan. A spune ca sentimentul dominant pe piata este frica ar fi o imensa eroare de evaluare: cuvantul 'soc' descrie mult mai bine situatia actuala", a subliniat el.