Lehman a decedat, Merrill a renascut iar AIG este in coma. Va aparea din nou zana cea buna?
Lehman Brothers (LEH)
Saptamana trecuta s-a cautat in piata un antidot contra efectelor virusului ‘credit crisis’, cel care a lovit naprasnic in LEH. In ce anume a constat acest antidot s-a scris pe blog. Incercarile au esuat, pacientul a intrat in moarte clinica cu toate eforturile de resuscitare facute de FED si de Trezoreria SUA, iar luni pietele financiare au asistat la obstescul sfarsit a celui ce a fost Lehman Brothers, fondat in 1850. Chapter 11 Bankruptcy, spaima companiilor din State a mai facut o victima.
Compania a declarat ca isi va continua afacerile cat timp va cauta un cumparator pentru diviziile sale de brokeraj si investment-management. Anuntul a determinat scaderea cu 95% a actiunilor companiei, pana la 18 centi/actiune.
Insa victima cui a fost, de fapt, Lehman? Sa vedem aritmetica, asa cum reiese din completarea Capitolului 11: pasive de 613 miliarde usd vs active de 639 miliarde usd si 100 de mii de creditori. Inca un amanunt: compania oferea leverage de pana la 30 de ori.
Un trader spunea: “Nu este vorba despre cat faci ci despre cat nu pierzi’. Si Lehman a pierdut suficient, iar ironia face ca ea sa fie o companie ce oferea solutii si sfaturi pentru investitii.
Discutii in profunzime despre chintesenta falimentului Lehman vor aparea in viitorul apropiat, pe masura ce lumina va patrunde in colturile intunecate ale bilantului contabil si ale deciziilor managementului.
Cap de afis, alaturi de stirea cu Lehman Brothers s-au mai aflat:
Merrill Lynch (MER)
Un alt gigant de pe Wall-Street, Merrill Lynch, a fost de acord luni sa fie cumparat de Bank of America intr-un deal ce valoreaza 50 de miliarde de dolari. John Thain, CEO al Merrill, i-a propus sambata dimineata lui Ken Lewis, CEO al Bank of America, un deal din teama ca Merrill sa nu aiba aceeasi soarta precum Lehman. Bank of America, dupa cum a declarat CEO-ul companiei, a primit cu entuziasm propunerea intrucat a vazut implicatiile pozitive pe care o asemenea achizitie le are, cat si posibilitatea ca, in cazul unei amanari sau refuz, Merrill sa gaseasca cu usurinta un alt partener.
Vestea, bineinteles, a avut un impact pozitiv asupra actiunilor MER, care au deschis sedinta pe o crestere de peste 20%. Pe final de sesiune actiunile s-au inscris pe panta descendenta generalizata in piata, inchizand la 17,35 usd/actiune, adica un plus de doar 0,33%. Chiar daca actiunile au fost pe verde, raman totusi urme de praf cauzate de pierderea independentei unui jucator important: Merrill Lynch.
American International Group (AIG)
AIG a contribuit cu un raspuns intrebarii: cine urmeaza? Pentru a evita un downgrade din partea S&P compania a cerut din partea Federal Reserve un imprumut de 40 de miliarde de dolari. Cu acest imprumut compania ar castiga timp pentru vanzarea catorva din diviziile sale. Insa daca fondurile nu vor veni si un downgrade va fi bifat in dreptul lui AIG atunci compania va fi nevoita sa puna miliarde de dolari ca si colateral pentru sustinerea pozitiilor pe creditele derivate. Se speculeaza ca, intr-un asemenea caz, AIG va mai supravietui 48-72 de ore.
Henry Paulson a curmat brusc sperantele companiei, declarand ca banii contribuabililor nu vor fi folositi pentru salvarea AIG. Insa o raza de speranta aparut la mijlocul sedintei de tranzactionare din SUA cand companiei i s-a permis accesul la 20 de miliarde de dolari in bunuri detinute de subsidiarele companiei de asigurari. Aceasta suma va putea fi folosita pentru garantarea imprumuturilor cash care sa ii asigure operatiunile zilnice.
Cauzele ce au dus la dezastrele de mai sus au tot fost discutate. Inca din primavara asteptarile erau pentru cateva falimente de rasunet, chiar si dupa Bear Sterns. Expunerea pe piata creditelor si a derivatelor era si inca este greu de estimat.
Dow Jones a inchis sedinta cu -504 puncte, adica - 4,42%, la 10,917. Intrebarea este cat de mult sunt deja incluse in pret eventuale pierderi si/sau falimente viitoare din sectorul financiar? Am vazut un bottom, a fost aceasta zi un exhaustion, care sa curete vanzatorii? As fi vrut sa spun ca da si ca ce a fost mai rau a trecut, insa pattern-ul de tranzactionare de luni nu ma convinge.
In ultima jumatate de ora a sedintei de tranzactionare in piata apare stirea conform careia Fed a apelat la sprijinul JP Morgan si Goldman Sachs in vederea acordarii unui imprumut de 70-75 miliarde de dolari pentru AIG. Actiunile companiei inregistreaza o crestere semnificativa, de 20%, ca mai apoi sa dea inapoi tot castigul. Dow Jones a reactionat dupa acelasi pattern: creste 100 de puncte, insa in urmatoarele 20 de minute, pana la inchiderea sedintei, ordinele de vanzare revin si indicele inchide in minimul zilei.
Vor fi tentate aceste companii sa acorde ajutor? Evolutia actiunilor AIG, de dupa anunt, arata ca traderii nu mizeaza pe acest lucru. Sa fie asta din cauza unei aversiuni prea mari pentru risc? Sa fie acesta momentul in care ‘enough is enough’ si nimeni nu mai lasa pozitii long peste noapte din lipsa sperantei intr-o zana buna care sa ridice cotatiile inainte de deschiderea pietei?
Comenteaza pe Mersul Trendurilor.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Republicanii au cerut o şedinţă secretă pentru a putea avea loc o „dezbatere onestă” – cu uşile închise, fără public şi presă, în timpul nopţii. Faptul în sine este foarte bizar şi contravine principiilor unei societăţi democratice. Într-o ţară democratică, Parlamentul ar trebui să reprezinte interesele alegătorilor şi de aceea nu poate ţine şedinţe secrete, fiind obligat ca toate discuţiile să fie transparente şi aduse la cunoştinţa cetăţenilor.
Şedinţa secretă a fost menţionată într-un foarte scurt comunicat al agenţiei de presă Associated Press. Nicio publicaţie americană nu a dezvoltat însă subiectul. O echipă de jurnalişti independenţi au publicat, însă, dezvăluiri cutremurătoare despre ce s-a discutat de fapt la această şedinţă.
Conform acestora, mai mulţi deputaţi american au ieşit de la şedinţa secretă atât de furioşi şi preocupaţi pentru viitorul Americii încât au lăsat să scape câteva informaţii. Ei au povestit că s-a discutat despre „iminenta prăbuşire a economiei americane, prevăzută a avea loc în septembrie 2008. S-a mai discutat despre iminenta prăbuşire a finanţelor de stat în februarie 2009 şi despre declanşarea unui război civil în SUA din cauza colapsului economic. S-a vorbit şi de anticiparea unor ample mişcări de stradă şi de închiderea cetăţenilor americani recalcitranţi, în câmpurile de concetrare numite REX 84, deja construite pe teritoriul american. Membrilor Congresului.
daca sedinta a fost secreta, crezi ca aia invitati dadeau din gura aiurea pe urma la presa? si nu la presa de renume, ci la doar la conspirationisti? :-)).
Hai linisteste-te. Sunt multi crizati prin America care se tem in locul tau. Tu daca citesti hotnews, ar trebui sa traiesti in Romania... iar asta ar trebui sa-ti ocupe tot timpul.
http://www.lifeaftertheoilcrash.net/breakingnews.html
Economistii acestia au prezis perfect ceea ce se va intampla, le citesc buletinele lunare de vre-un an si tot ce au prezis s-a intamplat. Buletinul lunar apare pe 20 in fiecare luna. Cititi si va minunati.
http://www.leap2020.eu/
Chapter 11nu inseamna ca Lehman nu mai exista. Inseamna ca pentru o perioada rezonabila (de ex. un an, se poate extinde) sunt protejati impotriva creditorilor care ar putea cere returnarea imediata a imprumuturilor. Scopul este de a gasi o solutie de reorganizare a companiei respective. Daca o astfel de solutie nu e gasita, atunci intra in Chapter 7, care inseamna lichidare.
Sigur, nu e o situatie roza. Isi vor pierde majoritatea angajatilor talentati si, dupa cum se spune pe Wall Street, atuurile cele mai puternice ale unei banci de investitii coboara in fiecare seara cu liftul.
In timp probabil ca vor fi vinduti bucata cu bucata iar firma le va fi cumparata de cineva care are nevoie de renume si nu poate sa si-l creeze altfel.
Cit despre aberatii, excese si tot ceea ce a dus la criza curenta, exista deja suficiente carti publicate pentru a umple citeva rafturi de biblioteca. Poate ca n-ar fi rau sa cititi citeva din titluri inainte de a publica. Putina istorie n-ar strica nici ea - vezi criza in anii '30, falimentele companiilor feroviare de la sfirsitul secolului XIX. Pe de alta parte, de ce ma mir? Jurnalistii trebuie sa scrie, nu sa citeasca, nu-i asa?
Morgan-urile, Goldman, BofA - peste weekend li s-a pus in vedere ca orice solutionare a crizei este responsabilitatea lor. De aceea au creat un fond de circa 70 de miliarde. Imprumuturile facute din acest fond sunt preconizate sa aduca pierderi de citeva miliarde, ceea ce ar fi un pret mai mult decit rezonabil, considerind ca alternativa ar fi alte falimente si o completa pierdere a increderii pietei.
Ziaristii de care vorbesti sunt tot una cu cei care isi dau cu parerea. Dar nimeni nu sesizeaza ca de la coada la pui "fratii petreus" si banane o data pe an la piata financiara mai sunt de ars niste etape. Altfel, toti romanii se pricep....de unde si buba creditelor acordate cu buletinul care se apropie in Ro...Dar, na, ei dau lectii occidentului.
1. Criza ramane si arata totusi o vulnerabilitate peste limite a unui sistem tot mai expus unor speculatii mult prea riscante; sa nu uitam ca AIG-ul a ajuns unde a ajuns deoarece se pare ca "a schimbat destinatia unor fonduri" mai mult decat trebuie la face investitii riscante (asta e din inside AIG USA de la prietenii romani...by the way nu doarme nimeni p-acolo si daca nu fac rapid rost de bani o sa iasa urat rau pentru ca acolo sunt pensii ale multor milioane de americani si asta NU este o gluma);
2. Faptul ca pe actualul sistem de bursa/piata peste 80% din operatiuni sunt speculatii fara a aduce acea valoare adaugata societatii (conform teoriei economice capitaliste) trebuie regindit in profunzime
Eu sustin un tip de piata mai "putin" libera dar cu un grad de securitate si de volatilitate mult mai redus in special in acele sectoare care afecteaza in mod direct vietile a milioane de oameni; mai clar: ca 20 miliardari au de la 30 la 2 miliarde de USD avere este mult mai putin important decat 40 milioane de americani care dupa o viata isi risca pensiile