Bursele asiatice au deschis in crestere, vineri dimineata, dupa discutiile avute in Congresul american referitoare la planul de salvare a institutiilor financiare cu probleme.

Astfel, in Japonia, indicele Nikkei a crescut cu mai mult de 3%, iar banca centrala japoneza a injectat miliarde de dolari pe piata financiara pentru a patra zi consecutiv - relateaza BBC. Interventia bancii centrale nipone se produce in paralel cu cele realizate de FED (Rezerva Federala) in Statele Unite si de Banca Centrala Europeana in Europa, in incercarea de stabiliza piata, in urma efectelor falimentului Lehman Brothers si a problemelor companiei de asigurari.

In Hong Kong, indicele Hang Sang a crescut cu aproximativ 7% in prima parte a sesiunii bursiere.

De altfel, si Bursa din New York a deschis in crestere sedinta de joi, anuntul actiunii concertate a bancilor centrale pentru cresterea lichiditatii pe pietele financiare generand o crestere de 1,23% pentru indicele Dow Jones si de 1,73% pentru Nasdaq.

Oficiali guvernamentali si financiar-bancari din Statele Unite au inceput discutii in Congres privind un plan de sustinere a bancilor cu datorii imensei in contextul crizei de pe pietele financiare globale. BBC noteaza ca una dintre optiuni este aceea a crearii unei agentii guvernamentale care sa cumpere din capitalul bancilor cu probleme sau sa investeasca in acestea. Dar oricare ar fi planul, acesta implica o uriasa suma de bani din partea platitorilor de taxe.