Planul propus de US Treasury pentru salvarea pietelor financiare se afla pe un teren cu nisipuri miscatoare: cu cat se fac eforturi mai mari pentru aprobarea sa, cu atat se nasc o serie de intrebari si atitudini care tradeaza neincredere.

Saptamana trecuta stim ca pietele, dupa cateva zile de pierderi serioase, au dat startul unei cresteri impresionante, pe fondul anuntarii unui plan de salvare a pietelor financiare. Ulterior, in weekend, s-a aflat ca planul mult aplaudat in piata este de 700 de miliarde de dolari, bani destinati preluarii activelor nelichide din bilantul institutiilor financiare.

Numai ca inceputul de saptamana a estompat din entuziasmul anterior, pe fondul unor atitudini refractare din partea membrilor Congresului, care trebuie sa isi dea acordul cu privire la plan. Sa stabilim un lucru: 700 de miliarde reprezinta doar 5% din ipotecile curente! Planul in sine, are multe lacune, in sensul ca nu raspunde mai multor intrebari. Pentru marti si miercuri sunt programate audieri la Comitetul Economic al Congresului, pentru adoptarea planului propus de US Treasury. Sa prezint cateva din reactiile a doi membri marcanti ai Senatului American din timpul audierilor de marti:

Cristopher Dodd, presedintele Comitetului Bancar din Senat: “in forma curenta planul nu va functiona”; “acest plan este uimitor in ceea ce priveste lipsa detaliilor”;

Richard Shelby: “planul de-abia explica abordarea, in pripa, a Trezoreriei”.

Planul a fost intampinat cu destula ostilitate de Congres, explicabil oarecum prin prisma lipsei detaliilor. Ingrijorarile senatorilor au fost cu privire la sustenabilitatea planului, care sa rezolve de la radacina actuala criza. Cresterea datoriei publice in urma unei adoptari a acestui plan a tensionat spiritele printre oamenii politici. In fond, aceasta este o problema pe termen lung, cu repercursiuni serioase asupra economiei Statelor Unite, iar senatorii doresc sa stie ca, in cazul unui accept al planului de 700 de miliarde de dolari, lucrurile chiar sa se schimbe. Din pacate incertitudinile exista asupra unui succes garantat al acestui plan, fapt tradat si de presedintele Federal Reserve. Insa, atat Paulson cat si Bernanke au insistat asupra faptului ca o eventuala amanare a adoptarii planului va deteriora si mai mult pietele financiare, deja extrem de sensibile in lumina evenimentelor recent petrecute.

Investitorii au urmarit atent reactiile oficialilor americani, in speranta ca va exista un consens asupra acestui plan, care sa determine adoptarea lui pana la sfarsitul saptamanii. Doar ca evolutia dezbaterilor a transmis un semnal negativ, incat indicele VIX, care masoara ‘teama’ din piata, a crescut in sedinta de marti 5,52%. Cu o volatilitate crescuta, lucru dealtfel obisnuit in ultima perioada, indicii pietei americane au inchis sedinta de tranzactionare pe rosu, cu Dow Jones -1,49% la 10,854 puncte.

De asemenea, in randul analistilor apar voci care se declara sceptice cu privire la capacitatea acestui plan de a rezolva pe termen lung problemele din piata financiara. Planul a fost intampinat cu entuziasm dar, pe masura ce zilele trec, tot mai multe semne de intrebare apar si tot mai dificil este de a furniza un raspuns. Insa a mai ramas o zi, miercuri, pentru audieri si poate ca in urma ei piata isi va contura o idee mai clara despre plan si vointa politica necesara implementarii lui. Lucru ce probabil va determina o crestere a volumului in piete.

Citeste si comenteaza pe Mersul Trendurilor.