Democratii si republicanii americani nu s-au inteles asupra planului de salvare a sistemului bancar
Anuntul initial a fost facut in urma unei intalniri de doua ore avuta de reprezentanti ai celor doua formatiuni, la finalul careia politicienii si-au exprimat convingerea ca documentul va fi votat atat de Camera Reprezentantilor, cat si de Senat, urmand sa fie promulgat de Casa Alba.
Intelegerea a fost obtinuta cu doar cateva ore inainte ca presedintele George W. Bush sa sa intalneasca, la Casa Alba, cu John McCain, Barack Obama si lideri ai celor doua partide, pentru a discuta pe marginea planului.
Casa Alba a reactionat imediat la anuntul facut la Capitol Hill, afirmand ca acordul "este un semn pozitiv ca s-au facut progrese". CNN precizeaza ca nu au fost oferite detalii despre planul de salvare, iar unii politicieni au declarat ca inca mai raman cateva chestiuni nerezolvate.
Bursa americana a reactionat imediat la anuntul facut la Washington, indicele Dow Jones inregistrand o apreciere de peste 150 de puncte.
Ulterior, insa, informatiile venite din capitala federala au indicat faptul ca acordul intre cele doua partide nu a fost obtinut, democratii acuzandu-i pe republicanii din Camera Reprezentantilor ca "refuza sa negocieze". Discutiile dintre parti vor continua la sfarsitul acestei saptamani.
Aprecieri si pe bursele europene
La randul lor, pietele bursiere europene au inchis sedinta de joi in crestere puternica, pe fondul sperantelor privind aprobarea planului american de salvare a sectorului financiar, relateaza AFP.
Londra a terminat in crestere de 1,99%, Frankfurt de 1,99%, in timp ce bursa din Paris a inregistrat o crestere de 2,73%.
Dupa ce au deschis in crestere usoara, bursele europene si-au majorat castigul dupa ce informatiile din Statele Unite indicau ca democratii, majoritari in Congres, erau in curs de a ajunge la o intelegere cu administratia republicana Bush asupra planului de salvare, ce presupune o interventie a statului de 700 de miliarde de dolari.
Indicele bursier european Eurostoxx 50 a castigat 2,80%. Si bursele de la Madrid (+2,93%), Zurich (+2,44%), Stockholm (+2,47%) si Milan (+2,39%) au inregistrat cresteri importante.
La Amsterdam (+2,42%), titlurile grupului bancar belgiano-olandez Fortis au pierdut, in cursul sedintei, 20%, pe fondul ingrijorarilor privind solvabilitatea societatii.
Fortis a dezmintit "categoric zvonurile care circula pe piata", a precizat grupul intr-un comunicat. La inchiderea sedintei, actiunile Fortis pierdusera circa 10%.
In jurul orei 16:00 GMT, principalul indice al bursei din New York, DJIA, castigase circa 2%.

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
1 jubileaza ca totusi are un motiv de fericire
2 e complet plictisit de ce se intampla acolo si ca orice angajat la sfarsitul zilei se intinde si casca
Negocierile continua.
Bush a fost informat de ploaia de mesaje asa ca a iesit la TV cu un discurs alarmist ca toti americanii vor suferi, somajul va creste, economiile fiecaruia se vor diminua, etc. Doar ca discursul lui a avut exact efectul invers. Mesajele alegatorilor s-au inmultit. Si s-au imbogatit cu o noua linie: "Cine mai are incredere in Bush dupa ce ne-a pacalit odata cu Irakul? Acum vrea sa ne mai pacaleasca odata sa-si scoata prietenii bancheri de la ananghie. F*ck them!"
Cam asta se intimpla in momenul de fata aici. Stati pe receptie. Partea interesanta urmeaza in cursul week-end-ului.
Toti analistii se screm sa dea verdicte doar Ilie Serbanescu taie nodul gordian: un FNI ordinar, dar care, fata de cel din RO, nu se va incheia cu despagubirea cetatenilor (cit de cit) de catre guvernul SUA ci cu spolierea lor pt. a salva corporatiile. Ca alea conteaza. Poporul contribuabil, sa crape.
http://www.jurnalul.ro/articole/132700/jaf-mai-mare-decit-in-romania
Asa ca banii trebuiesc investiti in valori materiale si nicidecum tinuti in banci, fonduri ori actiuni.
Asat e un sfat pentru cei ce nu au bani de pierdut, si care s-au strins cu incetul si cu sacrificii, vorba aia:
"Bani albi pentru zile negre!"