Liderii democrati si republicani din SUA nu au reusit sa cada de acord asupra planului de salvare a sistemului bancar, desi initial anuntasera ca s-au inteles "in principiu" in legatura cu planul in valoare de 700 de miliarde de dolari, si-l vor prezenta Administratiei Bush, informeaza CNN. Confuzia a fost cuvantul de ordine care a domnit la Washington.

Anuntul initial a fost facut in urma unei intalniri de doua ore avuta de reprezentanti ai celor doua formatiuni, la finalul careia politicienii si-au exprimat convingerea ca documentul va fi votat atat de Camera Reprezentantilor, cat si de Senat, urmand sa fie promulgat de Casa Alba.

Intelegerea a fost obtinuta cu doar cateva ore inainte ca presedintele George W. Bush sa sa intalneasca, la Casa Alba, cu John McCain, Barack Obama si lideri ai celor doua partide, pentru a discuta pe marginea planului.

Casa Alba a reactionat imediat la anuntul facut la Capitol Hill, afirmand ca acordul "este un semn pozitiv ca s-au facut progrese". CNN precizeaza ca nu au fost oferite detalii despre planul de salvare, iar unii politicieni au declarat ca inca mai raman cateva chestiuni nerezolvate.

Bursa americana a reactionat imediat la anuntul facut la Washington, indicele Dow Jones inregistrand o apreciere de peste 150 de puncte.

Ulterior, insa, informatiile venite din capitala federala au indicat faptul ca acordul intre cele doua partide nu a fost obtinut, democratii acuzandu-i pe republicanii din Camera Reprezentantilor ca "refuza sa negocieze". Discutiile dintre parti vor continua la sfarsitul acestei saptamani.

Aprecieri si pe bursele europene

La randul lor, pietele bursiere europene au inchis sedinta de joi in crestere puternica, pe fondul sperantelor privind aprobarea planului american de salvare a sectorului financiar, relateaza AFP.

Londra a terminat in crestere de 1,99%, Frankfurt de 1,99%, in timp ce bursa din Paris a inregistrat o crestere de 2,73%.

Dupa ce au deschis in crestere usoara, bursele europene si-au majorat castigul dupa ce informatiile din Statele Unite indicau ca democratii, majoritari in Congres, erau in curs de a ajunge la o intelegere cu administratia republicana Bush asupra planului de salvare, ce presupune o interventie a statului de 700 de miliarde de dolari.

Indicele bursier european Eurostoxx 50 a castigat 2,80%. Si bursele de la Madrid (+2,93%), Zurich (+2,44%), Stockholm (+2,47%) si Milan (+2,39%) au inregistrat cresteri importante.

La Amsterdam (+2,42%), titlurile grupului bancar belgiano-olandez Fortis au pierdut, in cursul sedintei, 20%, pe fondul ingrijorarilor privind solvabilitatea societatii.

Fortis a dezmintit "categoric zvonurile care circula pe piata", a precizat grupul intr-un comunicat. La inchiderea sedintei, actiunile Fortis pierdusera circa 10%.

In jurul orei 16:00 GMT, principalul indice al bursei din New York, DJIA, castigase circa 2%.