Bursele europene si cele asiatice scad, pe fondul turbulentelor din sistemul bancar european
Actiunile Dexia si Hypo Real Estate Holding au scazut cu pana la 76% luni, dupa ce guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au fost fortate sa salveze banca Fortis, iar in Marea Britanie guvernul e decis sa nationalizeze al noualea creditor ipotecar al Regatului, Bradford&Bingley, si discuta vanzarea portofoliului de conturi de economii si a retelei de unitati, in incercarea de a salva banca de la colaps. Totodata, banca germana Hypo Real Estate, aflata in criza de lichiditati, a fost salvata de la faliment de un consortiu bancar care i-a acordat creditele necesare pentru a-si continua activitatea.
Actiunile bancii americane Wachovia listate pe piata germana au pierdut 33% pe fondul speculatiilor conform carora compania este fortata sa caute un cumparator sau un partener in afacerile ipotecare.
In jurul orei 12:00, bursele europene scadeau cu peste 2%. Astfel, la Bursa din Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 2,59%, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra pierdea 2,32%. La Frankfurt, indicele Dax se deprecia cu 2,85%.
In Japonia, indicele Nikkei 225 a inchis in scadere cu 1,25%, in timp ce indicele Hang Seng jucat la Bursa din Hong Kong pierdea 4,29%.
Evolutii similare inregistrau si bursele din regiune. Valoarea indicelui Bursei din Varsovia, WIG 20, cobora cu 2,28%, in vreme ce indicele PX al pietei din Praga si cel al Bursei din Budapesta inregistrau scaderi de 2,45%, respectiv 1,84%.
La Bursa de la Bucuresti, indicele general al pietei scadea cu 2,73%, iar BET, indicelor celor mai lichide zece companii listate, cobora cu 1,92%. In debutul sedintei de luni a BVB, preturile se situau peste cele de la finele sedintei de vineri, pentru ca dupa doar o ora cotatiile sa coboare sub acest prag.

Paradoxul pandemiei: internările s-au prăbușit în 2020, dar numărul infecțiilor nosocomiale a crescut față de 2019 - date oficiale la nouă luni
De ce căutăm urme de viață pe Marte și ce ar însemna pentru omenire dacă le-am găsi
Găurile negre supermasive, formate din materie întunecată? / Internauții au decodat mesajul secret al roverului Perseverance / GTA ar putea fi interzis în SUA /
S-au apucat mai mulți români de yoga în pandemie? „De acasă se muncește mai mult decât de la birou. Faptul că urmează ora de yoga, mă forțează să-mi închid laptopul”
INTERVIU Un an de la primul caz de COVID-19 în România / De ce a scăzut drastic numărul îmbolnăvirilor în ultimele 2-3 luni și ce ne așteaptă: Al treilea val nu va fi de intensitatea celui de-al doilea / Testele rapide ar trebui distribuite gratuit medicilor de familie, am ști clar numărul real de cazuri
Guvernul islandez a luat de la Banca centrala 600 milioane € (84 miliarde coroane islandeze) si i-a dat bancii, in schimbul a 75% din actiuni.
Statul islandez va ramane proprietar pana cand Glitnir isi va rezolva "problema temporara de lichidati". Un eufemism pt. a zice ca de fapt a dat credite aiurea si nu mai are suficient de multi bani pt. a raspunde cererilor normale.
Criza actuala e binevenita pt. a observa in sfarst care sunt bancile care au facut gestiuni proaste. Pna acum se acopereau unii pe altii, prin imprumuturi de pe o zi pe alta. Acum a devenit fie foarte scump (s-a ajunsese la 8,5% in USA si unele piete vestice, imens), fie "nu mai sunt bani".
Asa ca Bancile centrale incep sa injecteze sume enorme, fie prin decizie de guvern (nationalizare), fie printr-un fel de ajutor corporatist (sunt si banci mari private care lucreaza coordonat cu cele centrale, la astfel de "salvari").
Bancile care au esuat in avea soliditate in perioada dificila (ca in perioade bune oricine e "solid") trebuie maturate de pe piata, cumparate, dezmembrate, vandute celor care sunt mai competenti, mai buni. Asa functioneaza o piata eficace, care se autoreguleaza fara sa fie nevoie de zeci de miliarde din banii publici.
Dupa scandalurile bancare din USA, UK, Benelux, Elvetia sau Islanda, sa nu mai aud prostanaci romani care pupa-n-ghiseu bancile straine ca e mai "tari". Mai tari pe dreaku, se bazeaza pe multa comunicare, gargara publicitara si increderea fraierilor impresionati de sedii luxoase si manageri cu MBA in "State" :)). Acum observati "elita" financiara in ce rahat e!
Ganditi cu capul, nu cu brandul !