Bursele asiatice trec printr-o noua zi de cosmar, miercuri, investitorii fiind panicati de criza financiara mondiala si ramanand total indiferenti la masurile anuntate de autoritatile monetare si de catre guvernele mai multor tari care incearca sa preia controlul asupra crizei financiare, scrie AFP.

Astfel, bursele din zona Asia-Pacific sufera din nou caderi importante, influentate de haosul de pe Wall Street unde marti bursa a ajuns la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani. Indicele Dow Jones a coborat 5,11%, iar Nasdaq - 5,80 procente.

Bursa japoneza a trecut printr-un adevarat cutremur. Indicele Nikkei al bursei din Tokyo a incheiat sedinta de miercuri in scadere cu 952,58 puncte (-9,38%) pana la 9.203,32 puncte, cea mai mare cadere inregistrata la Tokyo din "lunea neagra" a anului 1987.

Scaderea de pe bursa japoneza este mai mare chiar decat cea de dupa atentatele de la 11 septembrie (-6,72%). Nikkei a ajuns sub pragul psihologic de 10.000 puncte, scrie AFP.

La Jakarta, sedinta de tranzactionare a fost suspendata pentru o durata nedeterminata, dupa ce indicele principal a cazut 10,38%.

In acelasi timp, bursa din Hong Kong pierdea 5,55%, cea din Seul - 4.80%, cea din Sydney - 4,97%, Shanghai - 3,08%, Singapore -2,91%, Taipei -5,30%, iar la Manila scaderea a fost de 4,80%.

Evolutia negativa a burselor are loc in pofida faptului ca, marti, Federal Reserve a anuntat ca va interveni pe piata, pentru a impiedica transferarea crizei financiare in economia reala, si va cumpara efecte de comert si certificate de depozit, ceea ce va permite societatilor comerciale sa faca fata nevoilor de lichiditati pe termen scurt.