Bursa de Valori Bucuresti si-a suspendat tranzactiile miercuri dimineata la ora 11.08 dupa caderi masive, de aproape 15%. Update: Consiliul BVB a propus suspendarea tranzactiilor pe durata intregii sedinte, urmand a fi reluate joi conform programului normal.

Suspendarea tranzactionarilor la Bursa a fost facuta conform Cod BVB Titlul III, art.6(1) lit. c si art. 7(1). Potrivit acestuia, sedinta se suspenda in cazul in care indicele BET atinge sau depaseste nivelul de oprire temporara a sedintei de tranzactionare sau nivelul de oprire al sedintei de tranzactionare.

Pragul la care sedinta se suspenda temporar este de -10%, durata opririi sedintei de tranzactionare fiind de cel putin 30 de minute. Daca daca dupa revenirea la tranzactionare indicele BET isi continua scaderea pana la -15%, sedinta se suspenda si nu va fi reluata in ziua respectiva.

La momentul suspendarii sedintei de miercuri, indicele BET inregistra o scadere de 9,25%, insa titlurile Bancii Transilvania, care detin o pondere de 22,49% in cadrul acestui indice, sunt suspendate de la tranzactionare din data de 17 septembrie. Indicele general al pietei, BET-C, arata o pierdere de 10,68%, iar BET-FI, indicele celor cinci societati de investitii financiare, cobora cu 14,64%.

Imediat dupa suspendarea sedintei de tranzactionare, conducerea executiva a Bursei s-a intrunit intr-o sedinta pentru a decide asupra eventualei reluari a tranzactiilor. Potrivit Codului Bursei, membrii Consiliului Bursei trebuie sa se consulte si cu intermediarii in ceea ce priveste reluarea tranzactionarii.

Si Bursa de Marfuri de la Sibiu si-a suspendat activitatea, insa sesiunea de tranzactionare a fost reluata la ora 11:30 pentru contractele futures si options valutare respectiv contractele SIBGOLD si BUBOR. Relurea tranzactionarii contractelor futures si options avand ca active suport actiunile tranzactionate la BVB se va face concomitent cu relurea tranzactionarii acestora pe piata suport.

Este a doua oara in istorie cand Bursa de la Bucuresti isi suspenda tranzactionarea. Prima data s-a intamplat in data de 27 martie 2006, la acea data motivele fiind legate de impozitarea castigurilor de pe piata de capital.

Cristian Sima, trader international si presedintele WBS Holding, a declarat pentru HotNews.ro:

  • S-a ajuns in acest punct datorita panicii, acele actiuni nu valoreaza atat. Preturile actiunilor se vand la orice pret de cativa panicati, si nu numai, iar de cumparat nu mai cumpara nimeni.
  • Ar fi bine ca Bursa sa ia o decizie mai buna, si anume sa se inchida pana luni, pentru a vedea ce se intampla pe pietele din strainatate. Momentan acolo se actioneaza. 
  • Pietele o sa se intoarca daca se taie dobanzile la americani, pana pe la 1,25% dupa ultimele informatii, se actioneaza concertat in Europa si se dau o parte din cei 700 de miliarde de dolari.

Mihai Fercala, presedinte SIF 3, a declarat la Money Channel nu intelege cum au scazut preturile.

La acelasi post de televiziune, Dorin Ghidiu, broker Vanguard, a precizat: Bursa e o piata libera, acestea sunt realitati pe care trebuie sa le acceptam. Faptul ca nu avem investitori straini, sau alte argumente de acest tip nu conteaza, in fata argumentului suprem ca nu exista lichiditate pe pietele internationale. Nu putem face apel la fundamente in actualul context global. Nu neaparat investitorii straini sunt cei care sa dea tonul, educatia este cea care trebuie sa dea tonul. Bursa isi va continua scaderea dupa aceasta suspendare, care este doar un pas suplimentar pana la - 15%.

Adrian Lupsan, director Intercapital Invest, pentru Money Channel: Cred ca suspendarea va fi pana maine. In general dupa aceste sedinte au loc reveniri. Tind sa cred ca vom avea si sedinte de crestere, insa cred ca trendul descendent se va pastra.

Septimiu Stoica, fost presedinte BVB, a comentat pentru Money Channel: Oficialitatile au avut cele mai bune intentii cand au facut declaratiile linistitoare din ultimul timp si sunt convins ca asa stau lucrurile. Aceasta scadere este efectul crizei mondiale.

Laviniu Beze, presedinte AIPC: Evenimentul de azi nu face decat sa ne confirme legatura ca actorii din piata de capital nu au nici o legatura cu piata de capital. Este pur si simplu un circ. Suspendarea pe intreaga zi a tranzactiilor aduce o nota de neseriozitate. Daca punem acum totul pe seama scaderilor internationale inseamna ca nu am inteles nimic din bursa.

Razvan Pasol, presedinte Intercapital Invest, a spus la Money Channel:

  • Ar fi bine ca sedinta sa fie reluata maine dimineata pentru a vedea ce se intampla pe pietele internationale.
  • Este clar ca astazi am avut o sedinta de panica, pe fondul scaderilor prelungite din piata.

Indicele general al pietei a coborat, marti, cu peste 4%, pe fondul cresterii cu aproape o treime a rulajului.

La aceeasi ora, bursa de la Sofia este in scadere cu 8,16%.

Si bursa de la Londra a deschis pe rosu in pofida anuntarii unui plan de ajutorare a sistemului bancar, in valoare de 200 de miliarde de lire. Indicele Footsie-100 a pierdut 7%.

Si bursa germana a deschis pe minus. Indicele Dax al bursei din Frankfurt a scazut 5%% fata de marti.

In Turcia, indicele IMKB al bursei de la Istanbul a scazut 6,72% miercuri, dupa ce marti a atins cel mai scazut nivel din istorie.

Bursele de la Moscova s-au inchis, miercuri dimineata, la doar 35 de minute de la inceperea sedintei, din cauza caderilor masive. Micex a pierdut 12,52%, iar

RTS a cazut 8,65% in primele minute de la deschidere, scrie AFP.