O mutare fara precedent din partea bancilor centrale, care intr-o actiune simultana, au incercat o ultima salvare pentru pietele financiare. Insa, din nou, traderii au dat ’sah’ si la aceasta mutare, astfel ca bancile centrale raman fara variante de raspuns in fata unui joc tot mai complicat, scrie Ovidiu Ciulina, pe blogul Mersul Trendurilor.

Federal Reserve, Banca Angliei, Banca Centrala Europeana, alaturi de cea a Elvetiei, Canadei si Suediei au taiat simultan, cu 0,5%, rata dobanzii de referinta la monedele pe care le controleaza. Instantaneu, ordinele de cumparare apar dar, precum o pastila efervescenta, efectul s-a topit intr-un timp extrem de scurt.

Sigur ca prima reactie este una de usurare: dobanda pe banii imprumutati este mai mica, iar dincolo de acest aspect punctual bancile centrale au reiterat, in statement-ul ce a insotit taierea dobanzii, ca sunt preocupate in principal de slabirea cresterii economice. Conditiile actuale o permit: scaderea pretului la marfuri a inlaturat o parte din pericolul inflationist, in timp ce scaderea consumului ca urmare a dificultatii in obtinerea unui credit da "apa la moara" bancilor centrale in efortul lor de a dezgheta pietele financiare prin micsorarea dobanzilor de referinta.

In alta ordine de idei: pietele pot fi linistite, bancile centrale le vor sprijini. Daca acum ceva timp asemenea masuri si declaratii dadeau startul unor cresteri, de data aceasta pietele financiare au intors spatele si au zis 'sah'. A urmat o noua sedinta de scadere, volatila, cu VIX, indicele care masoara frica din piata, atingand un nou maxim.

O scurta tresarire de orgoliu a cumparatorilor a determinat un mini-raliu, insa declaratiile lui Henry Paulson, Secretarul Trezoreriei, despre faptul ca planul sau va fi pus in aplicare abia peste cateva saptamani, au estompat din entuziasm. Inchidere: Dow Jones: -189 puncte la 9,258.

O scurta recapitulare a planurilor de 'salvare' a pietelor financiare:

  1. planul lui Paulson, neaprobat in prima instanta (piata a scazut abrupt), aprobat apoi dupa cateva modificari. Rezultat: piata a scazut;
  2. actiunile Federal Reserve de introducere de lichiditati in sistem prin marirea sumelor oferite la licitatii organizate. Rezultat: piata a scazut;
  3. Commercial Paper Funding Facility - institutie creata marti de catre Fed, cu scopul de a oferi lichiditate prin preluarea hartiilor de valoare - commercial papers. Rezultat: piata a scazut;
  4. bancile centrale, intr-o actiune simultana, coboara rata dobanzii cu 0,5%. Rezultat: piata a scazut;

Toate actiunile de mai sus au doi numitori comuni: a) efortul impresionant de a ajuta pietele si b) raspunsul negativ al acestora.

LIBOR, care reprezinta rata dobanzii pe care bancile o percep intre ele la imprumuturile overnight, in pofida scaderii dobanzilor, a ramas la peste 5%. Bancile, desi beneficiaza de tot felul de stimuli, refuza sa lucreze intre ele, tocmai datorita riscului de contraparte.

Bursele refuza sa creasca insa refuza sa si scada convingator, cu un pattern de exhaustion: o scadere abrupta, de 700-900 de puncte pe Dow Jones, cu un volum mare, iar apoi, in minime sa apara cumparatori cu ordine foarte mari. Pana acum, desi scaderile au fost impresionante ca procentaj, modul in care au atins noi minime nu a convins pe nimeni ca acum este momentul de a cumpara. Sigur, ma refer la investitorii mari, institutionali.

Sunt convins ca, daca dintre actiunile descrise mai sus, intreprinse de oficialii americani si europeni, macar una din ele ar fi venit dupa realizarea acestui scenariu tehnic, de scadere impresionanta pe volum mare, atunci piata le-ar fi imbratisat cu mult mai mult entuziasm.

Sa tinem pumnii stransi ca acest 'Sah' sa nu ajunga sa fie un 'Sah-mat'.

Comenteaza pe Mersul Trendurilor.