Bursa de la Bucuresti a prelungit starea de "predeschidere", vineri dimineata, adica bursa s-a deschis dar nu se fac inca tranzactii. Surse din piata sustin ca exista ordine de vanzare insa nu exista cumparatori, acestia asteptand oferte mai scazute . Presedintele si directorul general al BVB, Stere Farmache, a declarat, citat de NewsIn, ca Bursa va avea in sedinta de vineri o sesiune de predeschidere prelungita, pana la ora 16, decizia fiind luata in contextul international, in care bursele internationale s-au prabusit. Bursele europene scad foarte mult, vineri, dupa ce panica a fost cuvantul de ordine pe bursele asiatice si pe Wall Street. Astfel, pe principalele burse europene de la Paris, Frankfurt si Londra, actiunile se prabusesc cu circa opt procente, insa au recuperat o mica parte din pierderile de dimineata. Caderi importante sunt si pe bursele de la Sofia, Istanbul si Madrid.

"Decizia este luata in contextul international, fiind o situatie neobisnuita. Apreciem ca bursa trebuie sa continue sa functioneze, insa avem parametrii care sunt adaptati si pentru astfel de situatii, iar modulul de predeschidere este folosit adesea de multe piete", a declarat Farmache.

"De la ora 16 se vor efectua tranzactii, iar la 16.30 se vor stabili preturile de inchidere", a explicat presedintele Bursei din Bucuresti.

"Se va face o singura tranzactie la media zilei (pretul de fixing), astfel, cei care vand au posibilitatea sa vanda iar cei care vor sa cumpere pot face acest lucru. Se da astfel posibilitatea de a se face tranzactii, dar nu se permit fluctuatii de pret, pentru a nu se intampla ca acum doua zile", a precizat pentru HotNews.ro Adrian Ceuca, director general adjunct la SSIF Broker Cluj.

Marius Plugaru, analist piete de capital, a declarat la Money Channel: Daca data trecuta Bursa a apelat la solutia cea mai simpla, acum incearca sa formeze cererea si oferta dand drumul la tranzactionare pe o perioada foarte scurta de timp. Nu cred ca va avea efectul dorit de bursa. Problema se pune acum la nivelul volumului. In urmatoarele zilei aceasta masura se poate intoarce impotriva Bursei. Ce este foarte important este ca BVB sa incerce sa stopeze efectul de exit. Toata lumea are de castigat, insa problema este ca este pe termen lung investitorii nu vor sti la ce sa se astepte, avand in vedere ca s-a creat un precedent".

"In conformitate cu art. 29 alin. 3 din Titlul III, Cartea I, Codul BVB, BVB decide pentru sedinta de tranzactionare de azi, 10.10.2008, extinderea starii "Predeschidere" a tuturor pietelor principale de actiuni si derivate care au aceasta stare, iar pietele auxiliare ale acestora isi mentin starea "Inchisa". Pietele de obligatiuni si titluri de stat vor avea program obisnuit de tranzactionare", anunta un comunicat al BVB.

Ziarul Financiar, citand casa de brokeraj Vanguard, prezinta evolutiile potentiale ale principalelor actiuni la ora 11:30 pe baza ordinelor existente in piata: SIF1 -14,29%; SIF2 -15%; SIF3 -14,98%; SIF4 -14,52%; SIF5 -14,89%; BRD -10,84%; Erste Bank -15%; Petrom -14,17; Transgaz -13,17%.

Derivatele valutare de la BVB, adica contractele la termen pe cursul de schimb leu/euro si leu/dolar, vor putea fi tranzactionate incepand cu ora 12.30, starea de predeschidere urmand a fi mentinuta pentru actiuni.

Pietele de obligatiuni si titluri de stat au un program obisnuit de tranzactionare.

Joi, Bursa de la Bucuresti a incheiat in scadere usoara, cu 0,82%, ajungand la un nou minim din ultimii aproape patru ani. Actiunile SIF au continuat, insa, sa se prabuseasca, indicele BET-FI coborand cu 7,43%.

  • Bursa de la Viena si-a suspendat tranzactiile, dupa o cadere de peste 10%. Autoritatea de supraveghere a pietei financiare din Austria (FMA) a anuntat, vineri, ca autorizeaza Bursa din Viena sa suspende tranzactiile cu valori mobiliare daca fluctueaza cu mai mult de 10% si sa interzica vanzarile in lipsa (short selling).
  • Bursa de la Moscova nu a deschis vineri dimineata.
  • Dupa primele minute de tranzactionare, bursa de la Sofia inregistra scaderi de 6,30%, iar pana la ora 13:00 nu a avut variatii foarte mari, la aceasta ora valoarea indicelui SOFIX fiind cu 6,92% mai mica decat joi.
  • La ora 13:00, principalul indice al Bursei din Budapesta scadea cu 11,22%. Actiunile grupului ungar MOL au fost suspendate pentru aproximativ 20 de minute de la tranzactionare pe bursa de la Budapesta, dupa ce au pierdut 12% din valoare. Titlurile companiei petroliere au fost suspendate si in dimineata zilei de miercuri, dupa ce s-au depreciat cu peste 10% in deschiderea sedintei de tranzactionare.
  • Si bursa de la Istanbul a deschis in scadere cu 8,09 procente, dupa ce  atinsese cel mai mic nivel din ultimii patru ani.
  • Bursa de la Atena a scazut cu 8,61%, imediat dupa deschidere.
  • Pe bursa de la Londra, indicele principal a scazut cu 10,20%, iar la ora 13:00 (ora Romaniei) FTSE 100 pierdea 7,47%.
  • La Frankfurt, caderea a fost de putin peste 10 procente, insa, pana la 12:30, a recuperat o mica parte din pierdere, la ora mentionata scaderea fiind de 9,18%.
  • La Bursa de la Paris, indicele CAC-40 s-a prabusit cu 8,83% in deschidere, ajungand pana la valoarea de 3.138 de puncte, pentru ca la pranz sa arate o pierdere de 7,97%.
  • Bursa de la Madrid a cazut cu 7,37%, dupa ce scazuse cu 8,22% in primele minute de tranzactionare.
  • Indicele Bursei de la Milano se deprecia cu 8,54% la 13:00.

Pe Wall Street si pe bursele asiatice panica a fost cuvantul de ordine in ultima sedinta de tranzactionare.