Bursele europene au inregistrat marti cresteri puternice, pentru a doua zi consecutiv, urmand trendul pietelor de capital din Statele Unite si Asia. Bursa islandeza s-a prabusit insa marti, dupa reluarea tranzactiilor. Evolutiile pietelor europene vin pe fondul entuziasmului investitorilor cu privire la programele de sustinere a sectorului financiar anuntate de guvernele si bancile centrale din Europa si SUA.

Iata cum au inchis principalele burse europene:

  • Bursa din Londra: indicele FTSE-100 a urcat cu 3,23%, terminand ziua la 4.394,21de puncte.
  • Bursa din Frankfurt: indicele DAX a crescut cu 2,70%, ajungand pana la valoarea de 5.199,19 puncte, dupa ce luni terminase la 5.062,45
  • Bursa din Paris: indicele CAC 40 s-a apreciat cu 2,75%, ajungand la 3.628 de puncte.
  • Indicele IBex-35 al Bursei de la Madrid a crescut cu 2,70%.
  • Bursa de la Milano s-a apreciat cu 3,66%.
  • La Bursa din Reykjavik, indicele actiunilor-vedeta listate s-a prabusit cu 76% marti, dupa reluarea tranzactiilor. Tranzactionarea pe bursa islandeza a fost suspendata incepand de joi.

De asemenea, si bursele din regiune au inregistrat cresteri importante (Varsovia, Praga, Sofia, Budapesta).

Marile burse europene au avut aceeasi tendinta cu cele asiatice. Bursele din zona Asia-Pacific au inchis, marti, in cresteri importante. Cea mai mare apreciere a avut-o indicele Nikkei al bursei japoneze (+14,15), atingand o apreciere record, dupa ce saptamana trecuta scazuse cu aproape 25%.

Bursa de pe Wall Street a inchis in scadere

Indicele Dow Jones a pierdut 76,62 de puncte, sau 0.82%, ajungand la valoarea de 9.310 de puncte. Indicele S&P 500 s-a depreciat cu 5.34 puncte, pana la valoarea de 998 de puncte, in timp ce Nasdaq Composite a inchis ziua in scadere cu 65.26 de puncte, pana la 1779 depuncte.

Bursa de pe Wall Street deschisese sedinta de marti in crestere puternica, la doar o zi dupa ce indicele Wall Street s-a apreciat cu peste 900 de puncte, intarind sperantele investitorilor ca tumultul financiar care a cuprins pietele internationale se apropie de sfarsit. Dow Jones a realizat luni cel mai important castig atins dupa o singura zi de tranzactionare, dupa cea mai neagra saptamana din istoria sa de 112 ani.

Marti, indicele Dow Jones a castigat 4,05%, in timp ce Nasdaq s-a apreciat cu 2,24% in primele ore de tranzactionare, investitorii fiind incurajati de masurile de salvare anuntate de guvernul federal american si de bancile centrale din alte state. Temerile privind o eventuala recesiune au dus, insa, la deprecierea pietei pana la finalul sedintei.