Miliardarul american Warren Buffett, care a profitat de actuala criza financiara pentru a deveni cel mai bogat om din Statele Unite, sustine ca a venit momentul achizitionarii de actiuni americane.

Criza financiara, care s-a extins si asupra altor sectoare ale economiei, va genera, pe termen scurt, "cresterea somajului, activitatea intreprinderilor va slabi iar titlurile ziarelor vor continua sa creeze frica'", scrie miliardarul american, in editia de vineri a New York Times, citat de AFP.

"Iata de ce... eu cumpar actiuni americane", afirma Buffett, in varsta de 78 de ani, care explica acest paradox aparent, sub titlul "Cumparati actiuni americane. Eu asta fac".

"Achizitiile pe care le fac au la baza o regula simpla: fii temator cand altii sunt lacomi si fii lacom cand altii sunt tematori. Iar ceea ce este sigur este ca frica s-a raspandit in acest moment si paralizeaza chiar si investitorii curajosi".

Warren Buffett pariaza pe efectul timpului: "Temerile privind prosperitatea pe termen lung in privinta a numeroase societati americane solide nu au niciun sens. Pe termen scurt, vestile rele sunt cel mai bun prieten al investitorilor. Ele va permit sa cumparati cu discount o bucata din viitorul Americii".

Si, pe termen lung, "vestile privind bursele sunt bune", crede Buffet, recunoscand insa ca nu stie cum vor evolua pietele financiare in urmatoarele luni sau chiar in interval de un an.

"Ceea ce este foarte probabil este ca piata va creste, chiar semnificativ, inainte ca increderea sau economia sa-si reia cursul favorabil", a mai spus cel supranumit "oracolul din Omaha".

Holdingul controlat de Buffett, Berkshire Hathaway, a investit in ultimele saptamani mai multe miliarde de dolari in actiuni: 4,7 miliarde dolari in Constellation Energy, 5 miliarde in banca de afaceri Goldman Sachs si 3 miliarde in General Electric.