Consiliul Bursei a decis marti aplicarea unei proceduri speciale - care consta in extinderea limitei de variatie in maxim trei etape in decursul sedintei de tranzactionare - pentru un instrument financiar care atinge limitele maxime admise de pret si nu mai sunt intrunite conditiile pentru functionarea normala a pietei, in situatii exceptionale, anunta BVB.

Procedura vizeaza utilizarea etapei de Pre-deschidere pentru un interval de 15 minute in piata principala a simbolului si aplicarea unor limite de variatie de +/-25% fata de pretul de referinta (in prima etapa), astfel:

  • In conditiile in care nu exista pret potential de deschidere, limitele se pot extinde la +/- 35% fata de pretul de referinta (in a doua etapa); +/- 40% fata de pretul de referinta (in a treia etapa);
  • Daca exista pret potential de deschidere, tranzactionarea se efectueaza ulterior starii Predeschidere in starea Deschisa (pentru pietele Regular si Odd-Lot), cu noile limite de variatie aplicabile.

De asemenea, s-a decis eliminarea limitei de variatie, in urmatoarele situatii:

  • Pentru actiunile listate la categoria internationala in vederea corelarii cu fluctuatiile inregistrate pe piata unde a fost admis pentru prima data;
  • Pentru instrumentele financiare pentru care se estimeaza un impact semnificativ al modificarilor de ordin legislativ, fiscal sau a altor decizii adoptate de autoritati.

Actualizarea prevederilor cu privire la indicele BET:

  • In scopul determinarii nivelurilor de monitorizare a indicelui BET, acesta se va calcula exclusiv pe baza simbolurilor disponibile la tranzactionare;
  • Pentru o monitorizare mai adecvata a pietei bursiere, nivelul de alerta al indicelui BET a fost actualizat la -8%.

Consiliul Bursei a mai decis:

  • Eliminarea limitei de variatie pentru pietele de tip Deal pentru instrumentele financiare tranzactionate la B.V.B. (actiuni, obligatiuni, actiuni internationale, drepturi de alocare);
  • Reducerea nivelului valoric minim admis pentru efectuarea tranzactiilor Deal de la 700.000 lei la 200.000 lei;
  • Admiterea la tranzactionare a actiunilor Contor Arad si a obligatiunile emise de primaria Iasi si de consiliul local Bacau.
  • Admiterea la tranzactionare a doua serii de obligatiuni municipale, emise de consiliul local al municipiului Bacau si de primaria Iasi.
  • Convocarea adunarii generale a actionarilor Bursei, in 26/27 noiembrie 2008, in care se va discuta reducerea comisionului de tranzactionare total de pe piata Deal de la 0,35% la 0,18%.

Amendamentele aduse la Codul Bursei de Valori Bucuresti – Operator de Piata au drept scop o mai buna corelare a prevederilor existente cu situatiile concrete survenite in practica si cu evolutiile inregistrate pe pietele internationale, precizeaza BVB.