UPDATE: Pe bursa din Tokyo, principala piata financiara a Asiei, indicele principal Nikkei s-a prabusit 9,6% in sedinte de vineri, incheind sub pragul psihologic de 8 000 puncte, cel mai mic din ultimii cinci ani.

Majoritatea celorlalte burse asiatice au fost in puternica scadere, vineri, pentru a treia zi consecutiv. Investitorii sunt nelinistiti din cauza bursei americane care a avut joi o evolutie mixta.

Bursa din Hong Kong pierdea 4,66%, cea din Seul 10,6%, cea din Singapore 4,82%, Taipei -3,06%, Kuala Lumpur -2,36%, Sydney -2,95% si Manilla - 2,13%, scrie AFP.

Doar bursa de la Shanghai a avut o evolutie aproape stabila ( -0,68%).

Bursele asiatice au cunoscut noi caderi, vineri, pe fondul incertitudinilor asupra economiei mondiale, in timp ce tarile din regiune au anuntat crearea unui fond special pentru a contracara efectele crizei financiare cu doar cateva ore inaintea inceperii reuniunii Asia-Europa, la Beijing.

Summit ASEM, azi si maine la Beijing

Lideri europeni si din Asia se intalnesc, vineri si sambata la Beijing, la summit-ul ASEM (Asia-Europe Meeting), in plina criza financiara internationala si in timp ce Uniunea Europeana indeamna la un efort comun pentru reformarea sistemului economic.

43 de sefi de stat si de guvern din 27 de tari europene, zece membri ASEAN si reprezentanti ai altor sase state asiatice, intre care marile puteri economice China, India si Japonia, se intalnesc la Beijing, la cea mai mare reuniune diplomatica de dupa Jocurile Olimpice din august.

Infiintat in 1996, ASEM este o reuniune de dialog intre cele 27 de state membre ale UE, Comisia Europeana, 16 state din Asia si Secretariatul ASEAN.

Discutiile cuprind domeniile: politic, economic-financiar, respectiv cultural, social si intelectual.

Europa ar trebui sa profite de aceasta a saptea reuniune ASEM pentru a cere Asiei sa se implice in gasirea unei solutii pentru criza mondiala, intr-un moment in care bursele raman fragile si numeroase tari sunt amenintate de recesiune, comenteaza agentiile internationale de presa.