Ingrijorarile privind efectele crizei financiare globale au determinat scaderi pe mai multe burse asiatice.

La 45 de minute de la deschiderea bursei din Tokyo, indicele Nikkei a inregistrat o scadere de 6,36%. Principalul indice bursier al pietei japoneze a pierdut 476,19, atingand nivelul de 7.172,89 puncte. Cele mai afectate sunt actiunile bancare, mai ales din cauza temerilor privind nevoia de recapitalizare a acestora cu mai multe miliarde de dolari. Astfel, indicele Nikkei a atins cel mai mic nivel inregistrat in ultimii 26 de ani, de la deschiderea bursei din Tokyo.

De altfel, premierul japonez a anuntat noi masuri pentru sustinerea pietei financiare, prin injectarea de capital in sistemul bancar.

Bursa din Hong Kong a inregistrat, de asemenea, o scadere de 4,2%. Astfel, indicele Hang Seng a pierdut 532,11, atingand valoarea de 12.086,27 puncte, la o valoarea a tranzactiilor de 27,67 miliarde de dolari.

Potrivit BBC, au inregistrat pierderi si bursele din Australia si Coreea de Sud. Si marile burse europene au inchis sedinta de vineri in pierdere, in urma publicarii datelor privind scaderea PIB-ului Marii Britanii in trimestrul trei, alimentand astfel temerile fata de o recesiune economica.

Pretul barilului de petrol, in scadere

Anuntul privind reducerea productiei la titei nu opreste scaderea pretului petrolului. Astfel, in tranzactiile de luni dimineata de pe bursele asiatice, pretul petrolului "light sweet crude", cu livrare in luna decembrie, a scazut cu 22 centi, ajungand pana la valoarea de 63,93 dolari pe baril. A scazut, totodata, si pretul petrolului Brent. Potrivit agentiei France Presse, barilul de petrol Brent s-a ieftinit cu 33 centi, atingand valoarea de 61,72 dolari.

Ministrii din cadrul OPEC au hotarat, vineri, sa reduca productia de petrol cu 1,5 milioane de barili/zi, incepand cu 1 noiembrie. Ministrii s-au reunit cu scopul de a opri ieftinirea petrolului, ce a pierdut mai mult de 50% din valoarea record atinsa in luna iulie, de peste 147 dolari/baril.