Pietele bursiere din Asia au avut o evolutie capricioasa, marti. Dupa ce dimineata, majoritatea indicilor bursieri au avut caderi importante, intr-o atmosfera dominata de panica si haos pe fondul temerilor privind recesiunea globala, la finalul zilei bursele si-au revenit si au castigat procente importante.

Pe bursa japoneza , unde indicele Nikkei a incheiat luni la cel mai scazut nivel din ultimii 26 de ani (-6,36), iar marti pana la jumatatea sedintei a continuat sa scada, la inchidere Nikkei a castigat 6,41%.

Bursa din Seul a castigat 5,57%, dar cea din Manila a pierdut 0,55%.

Dupa ce a cazut puternic in timpul sedintei de marti, bursa din Sydney si-a limitat pierderile incheind in scadere cu doar 0,38% procente, scrie AFP.

La jumatatea sedintei de marti, bursa din Hong Kong a urcat 11,3%, dupa ce ieri avusese o cadere record (-12,7%), iar cea din Shanghai a castigat 2,68%.

In schimb, pe bursa din Singapore, inchisa luni pe fondul unei debandade generale, indicele Straits Times a cazut 6,51 procente, ajungand la cel mai scazut nivel din ultimii cinci ani.

Petrolul continua sa se ieftineasca

Pretul petrolului brut a scazut cu aproape un dolar, joi, la bursele electronice din Asia pe fondul temerilor de recesiune si a scaderii cererii.

In primele tranzactii matinale un baril de petrol "light sweet crude" cu livrare in decembrie a pierdut 89 de centi, ajungand la 62,33 dolari, scrie AFP.

Pretul unui baril de petrol Brent cu livrare in decembrie a coborat cu 1,28 dolari pana la 60,13 dolari.