Cand nici aurul nu mai e sigur - bancile nu mai au aur de vanzare
Suntem, practic, in perioada crizei in hartiile-valoare, iar aurul poate fi solutia visata. Ca sa obtii azi aur de la o banca este insa mai dificil ca niciodata, scrie Dan Popa, pe blogul lui.
Bancile nu au aur
"De mai mult timp, bancherii privati isi indemnau clientii sa isi plaseze macar 5% din investitii in aur", spune Andre Montandon, analist financiar independent, expert in piata aurului. Bancile ofereau hartii care certificau faptul ca esti posesorul unei cantitati de aur, insa nu onorau cererea clientilor lor atunci cand acestia solicitau metalul galben in forma fizica.
Motivul? Aurul a devenit foarte rar pe piata. Aceasta raritate se explica prin faptul ca Africa de Sud, primul extractor de aur si-a coborat productia anuala de la 700 la 200 de tone. China si Rusia, urmatorii mari extractori de aur, isi pastreaza in totalitate metalul galben pentru rezerve.
Una peste alta, un client privat care se duce la o banca pentru a-si converti in aur 1 milion de euro ar putea fi deceptionat. Andre Montandon, care consiliaza clientii in a-si pastra banii in lingouri de aur pe care sa le depoziteze in banci, se loveste zilnic de aceasta problema. Bancile nu au aur.
"Aurul scriptural este mai mult in proportii de mii, fata de cel fizic. Iar sa cumperi hartii la pretul aurului, este parca excesiv", spune el.
Hai pe internet dupa aur
Azi, Elvetia este una dintre tarile care mai au cat de cat aur. Insa pana si o banca cum e UBS, de unde ai putea cumpara monede de aur, intarzie cu livrarile. "Am cumparat 2 kg in numele unui client, dar a trebuit sa astept 4 zile pana cand comanda sa fie onorata", spune analistul strain. "Insa, daca te duci in Germania, Olanda sau Austria, nici vorba sa poti cumpara aur fizic. Nu mai spun ca Statelor Unite le e aproape imposibil sa obtina metalul galben", mai spune Montandon.
Teoretic, mai poti cumpara aur si de pe internet. Site-ul Goldavenue.com, care apartine de elvetienii de la MKS Finance, au pretul de vanzare mai mare cu 20- 55% fata de cel al pietei. Si asta din cauza raritatii aurului fizic.
Manipulari ale cursului
Aceasta raritate a aurului este agravata de manipulatorii pe curs proveniti in principal de la Comex, piata la termen a metalelor, din New York. "Acesti traderi sunt excelenti manipulatori pe cursul aurului, fiind suficient sa promita ca vor vinde mult, pentru a duce cursul in jos", noteaza Montandon. De multe ori, insa, vanzarile promise nu mai au loc.
"Exista un risc important ca livrarile de aur pentru decembrie sa nu aiba loc din cauza acestor traderi", spune expertul citat. Contrapartidele sunt fie speculatorii, fie institutii importante ale statelor, care pot avea astfel mari probleme economice.
La randul lor, investitorii mici pot fi si ei victime ale acestor manipulari pe curs, pentru ca bancile, care nu detin intotdeauna in mod fizic aurul, il cumpara tot de la Comex.
Comenteaza pe Dan Popa's Weblog.

Sondaj printre români despre vaccinul antiCOVID: 30% din respondenți spun că nu se vaccinează și 40% nu cred în eficacitatea vaccinurilor / 77% vor redeschiderea școlilor pe 8 februarie
O treime dintre pacienții cu Covid-19 se întorc în spital în următoarele 5 luni cu boli de inimă, de ficat sau cu diabet, iar unul din opt moare - amplu studiu britanic
Axionul ar putea să existe - Apar noi dovezi despre o particulă misterioasă a cărei poveste a început acum peste 40 de ani
Tiger, HBO Go: Un documentar despre mărirea și decăderea celui mai bun jucător de golf din toate timpurile. Dar nu numai
Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Magazinele de bijuterii sunt pline. Cumperi 2 kg lejer, ok pierzi valoare manoperei, dar pana una alta, obtii aur de 24k. La bursa e cam 70RON gramul, nu cred ca e cu mult mai scump in bijuterii.
Pana la urma, daca e criza, revenim "la origini" canda acum 200 ani tezaurele erau formate din tacamuri si bijuterii.
Cine face o investitie in care stie ca piata trebuie sa creasca prima data cu 150% pentru ca sa fie la 0 :)?
www. bullionvault. com/ #express - poti profita deja din fluctuatiile saptamanale - sau poti pur si simplu sa pui bancnotele deoparte "in aur" ca sa nu pateasca ce ziceau uniii - sa devina mai grele decat valoarea lor
O investitie presupune profit, deci nu. Dar un produs de economisire mai sigur nu vred sa existe.
Asta semana putin cu creditul in valuta cand tu castigi lei. Poti castiga sau pierde, dar dc faci credit in lei esti sigur ca cel putin nu pierzi.
Daca economia are o evolutie normala, cu ascendente si descendente moderate, o pensie sau niste depozite sunt ok, dar intr-o situatie de criza te poti trezi cu devalorizari de mai multe sute de procente.
Mai are cinvea incredere ca XXX Fond de Pensii e 99.99% sigur? Ma indoiesc.
Exemplu: '89, daca aveai/cumparai aur in '90 - '91 in 2000 erai "sef" ;)
daca vrei sa iei aur de 1 mil euro, tre sa il cari cu camionul. in schimb sigur gasesti un diamant de 1 mil pe care il poti tine in buzunar. sau 2-3 mai mici pe care la fel le poti tine in buzunar.
Va fi foarte greu sa gasesti un cumparator pentru un diamant de 1 mil $, pentru ca trebuie sa-l vinzi pe tot o data (nu poti sa-l tai, spargi, faramitezi fara sa pierzi enorm), pe cand nu e nici o problema sa imparti un lingou de metal pretios in bucatele mai mici. Pot fi si diamantele o investitie, dar doar pentru cei care se pricep (de ex. domnii aia cu palarii si perciuni din Antwerp)
Probabil ca in acele momente alimentele si apa vor fi mai scumpe decat aurul sau alte bunuri de mare valoare pentru ca nu se vor ma gasi in cantitatea care sa satisfaca omenirea.
In concluzie : toate tipurile de investitii sunt RELATIVE.
In momente de criza, un loc de munca bun poate asigura un trai decent, dar fara imbogatire rapida. Specula in schimb, va disparea.
Realitatea sta exact pe dos:
Cand este criza nici un loc de munca "bun" nu mai este sigur iar specula este in floare.
S-ar putea ca lumea sa aiba o gramada de bani cu care sa nu poata cumpara nimic.
Ideea de a economisi in aur porneste de la faptul ca banii isi vor pierde valoarea. Daca nu si-ar pierde-o, ce rost ar mai avea sa iei aur?
Daca banii nu mai au valoare, se va alege un alt etalon, care, conform traditiei, va fi aurul. Deci, cine va avea aur, va avea "moneda de schimb".
Nu investesti in aur. Cumperi aur ca sa poti sa cumperi mai tarziu ceea ce nu vei putea cumpara cu cash :)
Nu are rost sa intram in detalii, sa evocam diverse "teorii ale conspiratiei" (deja ele sunt evidente, si nu-si mai au aplicabilitate in acest moment, in opinia mea). Traim intr-un sistem financiar bazat pe raporturi de putere.
O sa incerc sa-ti explic de ce nu poti sa tiparesti hartii-valoare pentru a iesi din criza, ba chiar din contra, tiparirea lor, atrage, dupa parerea mea, doar o prelungire a "agoniei". Ideea sta cam asa:
pentru fiecare hartie-valoare (eu le voi numi de acum, simplu, dolari :), ce intra in sistem, se plateste o dobanda. Fiecare dolar, inseamna ca este "imprumutat", ceea ce implica, creearea unor noi dolari, pentru a acoperi dobanda, si tot asa. Este, in esenta, un sistem piramidal. El creste exponential, iar odata cresterea scapata de sub control, prabusirea este dificil, daca nu imposibil de evitat. Productia poate creste, e adevarat, dar in anumite limite. De-aici apare si inflatia, respectiv cu X dolari ), cumperi Y produse, azi, iar maine, cu X+Z dolari cumperi tot Y produse (productia neputand acoperi expansiunea monetara). Apare un dezechilibru, datorat necesitatii de crestere, ce nu poate fi sustenabil, in conditiile in care pe piata numarul dolarilor creste exponential. Cu cat tiparesti mai multi, cu atat trebuie sa cresti mai mult, pentru a acoperi dobanda ce apare odata cu tiparirea (dolarii nu pot aparea, pur si simplu, ci adu-ti aminte, apar "imprumutati"). La un moment dat, nu mai poti creste, nu mai poti plati dobanda, si atunci, pentru inceput, incerci sa vinzi niste parti din afacerea ta. Ulterior dai niste oameni afara. Care intra in somaj, nu mai pot cumpara produsele pe care poate, chiar tu le vinzi. Nu mai spunem ca acesti oameni, deocamdata sunt sustinuti de cei care inca au locuri de munca (implicit le scade si acestora puterea de cumparare). Asa apar colapsuri grandioase, ce atrag altele.
O economie puternica nu se poate baza pe chestii nepalpabile cum sunt derivatele astea financiare.
daca habar nu aveti de mecanica finantelor puneti mana si cititi ceva despre asta si nu va mai borati frustrarile de ingineri dastepti aici.