Ultima data cand investitorii s-au aratat interesati sa posede aur in mod fizic era prin 2003, in timpul razboiului din Irak. Azi, la fel ca atunci, investitorii sunt bulversati. Ei vor active tangibile, iar argumentele lor sunt cat se poate de simple. Cursul monedelor fluctueaza, activele imobiliare se depreciaza, iar criza a distrus aproape tot ceea ce inainte insemna o investitie sigura.

Suntem, practic, in perioada crizei in hartiile-valoare, iar aurul poate fi solutia visata. Ca sa obtii azi aur de la o banca este insa mai dificil ca niciodata, scrie Dan Popa, pe blogul lui.

Bancile nu au aur

"De mai mult timp, bancherii privati isi indemnau clientii sa isi plaseze macar 5% din investitii in aur", spune Andre Montandon, analist financiar independent, expert in piata aurului. Bancile ofereau hartii care certificau faptul ca esti posesorul unei cantitati de aur, insa nu onorau cererea clientilor lor atunci cand acestia solicitau metalul galben in forma fizica.

Motivul? Aurul a devenit foarte rar pe piata. Aceasta raritate se explica prin faptul ca Africa de Sud, primul extractor de aur si-a coborat productia anuala de la 700 la 200 de tone. China si Rusia, urmatorii mari extractori de aur, isi pastreaza in totalitate metalul galben pentru rezerve.

Una peste alta, un client privat care se duce la o banca pentru a-si converti in aur 1 milion de euro ar putea fi deceptionat. Andre Montandon, care consiliaza clientii in a-si pastra banii in lingouri de aur pe care sa le depoziteze in banci, se loveste zilnic de aceasta problema. Bancile nu au aur.

"Aurul scriptural este mai mult in proportii de mii, fata de cel fizic. Iar sa cumperi hartii la pretul aurului, este parca excesiv", spune el.

Hai pe internet dupa aur

Azi, Elvetia este una dintre tarile care mai au cat de cat aur. Insa pana si o banca cum e UBS, de unde ai putea cumpara monede de aur, intarzie cu livrarile. "Am cumparat 2 kg in numele unui client, dar a trebuit sa astept 4 zile pana cand comanda sa fie onorata", spune analistul strain. "Insa, daca te duci in Germania, Olanda sau Austria, nici vorba sa poti cumpara aur fizic. Nu mai spun ca Statelor Unite le e aproape imposibil sa obtina metalul galben", mai spune Montandon.

Teoretic, mai poti cumpara aur si de pe internet. Site-ul Goldavenue.com, care apartine de elvetienii de la MKS Finance, au pretul de vanzare mai mare cu 20- 55% fata de cel al pietei. Si asta din cauza raritatii aurului fizic.

Manipulari ale cursului

Aceasta raritate a aurului este agravata de manipulatorii pe curs proveniti in principal de la Comex, piata la termen a metalelor, din New York. "Acesti traderi sunt excelenti manipulatori pe cursul aurului, fiind suficient sa promita ca vor vinde mult, pentru a duce cursul in jos", noteaza Montandon. De multe ori, insa, vanzarile promise nu mai au loc.

"Exista un risc important ca livrarile de aur pentru decembrie sa nu aiba loc din cauza acestor traderi", spune expertul citat. Contrapartidele sunt fie speculatorii, fie institutii importante ale statelor, care pot avea astfel mari probleme economice.

La randul lor, investitorii mici pot fi si ei victime ale acestor manipulari pe curs, pentru ca bancile, care nu detin intotdeauna in mod fizic aurul, il cumpara tot de la Comex.

Comenteaza pe Dan Popa's Weblog.