Este actuala prabusire a burselor cea mai spectaculoasa de la marea depresiune incoace? Privind miscarile abrupte ale indicelui bursier Dow Jones Industrial Average, se poate spune ca da. Dow Jones Industrial Average este o masura a pietei de mai bine de un secol. Desi unii s-au saturat poate ca piata de capital sa fie privita atat de mult din prisma lui, acest indice ramane etalonul pietei americane, scrie Petrea, pe blogul lui, intr-o analiza a evolutiei crizei pe baza fluctuatiei Dow Jones.

Companii si industrii intregi au inflorit si au decazut de la crearea indicelui, dar miscarile Dow-ului sunt urmarite in continuare zilnic de catre participantii la piata. Am masurat asadar, gravitatea situatiei pentru piata de capital, luand ca etalon Dow-ul.

Miscari abrupte

In prima faza, am urmarit variatile zilnice puternice. Acestea apar in general in momente de criza, principalele lor cauze fiind panica si relaxarea ce urmeaza panicii. Luand inchiderile zilnice ale Dow-ului din 1928 pana in prezent, am extras scaderile zilnice mai mari in amplitudine de 4%. Iata rezultatele:

  • In ultimii 80 de ani, au fost 132 de zile cu scaderi puternice pentru Dow.
  • 78 dintre aceste scaderi au avut loc intre 1929 si 1933, in timpul primei scaderi a PIB-ului american asociate cu marea depresiune.
  • Alte 14 au avut loc intre 1937 si 1939, in timpul celei de-a doua scaderi a PIB-ului asociate cu marea depresiune.
  • Crahul bursier din 1973-1974, cauzat de criza petrolului, nu a adus nicio zi de scaderi mai mari de 4%.
  • In 1987, anul celei mai mari scaderi zilnice a Dow-ului (-22,61% pe 19 octombrie), au fost doar cinci zile de scaderi puternice.
  • Perioada 1997-1998, marcata de criza asiatica si cea ruseasca, a adus trei zile de scaderi mai mari de 4%.
  • In 2000-2002, in timpul crahului cauzat de spargerea bubble-ului dot com si recesiunea ce i-a urmat, au fost sase zile de scaderi masive pentru Dow.
  • Din 1950 pana in prezent au fost doar 32 scaderi puternice. 12 dintre acestea au avut loc in ultimele trei luni. Mai bine de o treime din scaderile puternice din ultimii 58 de ani au avut loc de la 15 septembrie pana in prezent.

Evenimentele extraordinare de la sfarsitul verii: preluarea de catre autoritati a Fannie Mae si Freddie Mac, salvarea AIG, falimentul Lehman Brothers, cat si primele confirmari de recesiune au indus picaje bursiere nemaintalnite din anii ‘30.

Volatilitate si scaderi

Un crah bursier nu este totusi compus numai din scaderi abrupte. Asa cum am mentionat mai sus, crahul din 1973-1974 nu a avut nicio zi cu scaderi mai mari de 4%. Din acest punct de vedere, comparatia intre situatia actuala si acel moment este nedreapta pentru ca exagereaza amploarea scaderilor actuale si minimalizeaza scaderile din acel moment.

Ar fi mai bine sa luam in calcul toate variatiile zilnice. Am ales asadar sa urmaresc efectul cumulativ al tuturor scaderilor zilnice, respectiv al cresterilor zilnice, pentru fiecare an, obtinand doua serii.

Pentru seria cresterilor, fiecare valoare anuala este data de numarul cu care valoarea de inceput a Dow-ului ar trebui inmultita pentru a ajunge la valoarea de sfarsit, daca in anul respectiv zilele de scadere ar fi de fapt zile cu variatie 0%, iar cresterile procentuale zilnice ar ramane aceleasi.

Pentru seria scaderilor, valorile anuale sunt date de numarul la care valoarea de inceput a Dow-ului ar trebui impartita pentru a ajunge la valoarea de sfarsit, daca zilele de crestere ar fi modificate in zile cu variatie 0%, iar ziele de scadere ar avea aceleasi variatii procentuale.

Criza actuala este, din punctul de vedere al amplitudinii scaderilor si cresterilor, peste nivelul oricarei crize de dupa marea depresiune. Am putea spune ca volatilitatea din anul 2008 a trecut peste nivelul celei din al doilea val al marii depresiuni, fiind apropiata de nivelul anului 1929.

Citeste continuarea articolului si comenteaza pe Blog to market.