Bursele europene au deschis in scadere sedinta de tranzactionare de luni, pe fondul semnalelor care indica o adancire a crizei economice, potrivit AFP. Bursa de Valori Bucuresti a fost inchisa luni, datorita Zilei Nationale a Romaniei.

Indicele FTSE 100 al Bursei din Londra a scazut cu 5,19%, iar Dax, indicele Bursei din Frankfurt, a coborat cu 5,88%. La Bursa din Paris, indicele CAC 40 a pierdut pana la inchiderea sedintei 5,59%, in vreme ce indicele Ibex35 jucat la Bursa din Madrid a coborat 4,49%, iar MIB 30, indicele Bursei din Milano, s-a depreciat cu 6,13%.

Bursele asiatice au avut evolutii mixte luni. Bursa japoneza a inchis pe rosu, investitorii asteptand in aceasta saptamana o serie de informatii cheie din Statele Unite, pe fondul incertitudinilor privind evolutia economiei globale. Astfel, indicele Nikkei a pierdut 1,35%, pana la 8.397,22 puncte, dupa ce dezvoltatorul imobiliar Morimoto a inaintat vineri cerere de punere sub protectia legii falimentului.

Indicele Hang Seng al Bursei din Hong Kong a inregistrat cea mai buna performanta din regiune, urcand cu 1,8%.

Bursa de pe Wall Street si-a accelerat pierderile in ultimele minute ale sedintei de tranzactionare de luni, indicele Dow Jones scazand peste 670 de puncte.

Investitorii s-au aratat ingrijorati in fata informatiilor potrivit carora economia americana este in recesiune de peste un an, dar si in contextul unor prognoze sumbre facute de Henry Paulson si Ben Bernanke. Departamentul Trezoreriei inca incearca sa gaseasca mijloace de stabilizare a pietei, afectata de o importanta criza financiara, a declarat Paulson.

Dow Jones Industrial a scazut cu 679.95 de puncte, sau 7.70%, pana la 8,149.09 puncte. Indicele S&P 500 a pierdut 80.04 puncte, in timp ce Nasdaq Composite a pierdut 137.50 puncte, terminand ziua la 1,398.07 puncte.

Toate cele 30 de companii care formeaza DJ au pierdut cel putin 3% din valoarea lor, cele mai mari deprecieri inregistrand General Motors si Citigroup. Bank of America, JPMorgan Chase si American Express au inregistrat si ele pierderi importante.

Pierderile de luni au venit dupa o saptamana in care bursa din New York a evoluat pe un trend ascendent. Indicele Dow Jones a avut cinci sedinte consecutive de majorari, ceea ce nu s-a mai intamplat din iulie 2007. Pe ansamblul celor cinci sedinte, DIJA a castigat 17%.