Industria si sectorul financiar sunt domeniile care au ajutat indicii DowJones si S&P500 sa inchida ziua de vineri, 28 noiembrie, “pe plus”. La celalalt pol au fost companiile petroliere care au scazut circa 1,5%. Desi pretul “la pompa” al carburantului a scazut de la un maxim de 4 dolari/galon pana la 1,84 dolari, consumul american de combustibil este in scadere. Nivelul ridicat al somajului si lipsa increderii consumatorilor ii determina pe acestia sa limiteze cheltuielile si sa urmareasca “zilele de reduceri”, precum “vinerea neagra”, de dupa Ziua Recunostintei.

In saptamana 24-28 noiembrie a fost inregistrata cea mai mare crestere procentuala a indicilor americani din 1974 pana in prezent: infuziile majore de capital ale guvernului in sectorul financiar si optimismul legat de obtinerea imprumuturilor de catre producatorii de automobile au constituit argumente pentru aceasta evolutie. General Motors planuieste reduceri mari de costuri si vanzarea sau renuntarea la unele branduri pentru a putea justifica in fata Congresului capacitatea de a-si plati imprumutul solicitat (12 miliarde dolari).

Pretul petrolului este in continuare supus unei presiuni negative determinate de reducerea globala a cererii, iar liderii OPEC au amanat sa decida o noua reducere a productiei. Ministrul kuweitian al petrolului, Al-Olaim, considera ca exista un surplus in piata datorita acestei scaderi, dar o eventuala reducere va fi hotarata dupa ce organizatia va obtine mai multe informatii despre efectele deciziei luate pe 24 octombrie.

Vineri, 5 decembrie, Biroul de Statistica Muncii din SUA va publica valoarea pentru modificarea neta a numarului de locuri de munca din luna noiembrie: se asteapta o scadere de 320.000, ceea ce inseamna ca anul acesta economia americana a pierdut aproape 1,8 milioane de job-uri.