Banca centrala a Cehiei a aprobat preluarea pachetului de 92,4% din actiunile Bursei de Valori din Praga de catre Wiener Borse, compania care opereaza Bursa din Viena, potrivit unui comunicat al bursei austriece. In urma acestei preluari, Bursa din Viena devine actionar majoritar la trei burse de valori din Europa Centrala si de Est.

Operatorul bursei vieneze, aflat in competitie cu Bursa din Varsovia pentru suprematie in zona, a cumparat participatia detinuta de catre un grup de investitori in cadrul Bursei din Praga, piata de capital ce nu a reusit sa tina pasul cu evolutia altor burse din regiune.

Printre investitorii interesati de preluarea participatiei majoritare a Bursei de Valori de la Praga, s-au mai aflat si operatorul bursier olandez si grupul scandinav OMX.

La sfarsitul lunii septembrie, pe Bursa de Valori din Praga erau listate 29 de companii, iar capitalizarea bursiera se ridica la aproximativ 40 de miliarde euro. Valoarea medie a tranzactiilor lunare derulate din ianuarie 2008 pana in prezent este de 2,77 miliarde de euro.

In urma preluarii pachetului de actiuni de 92,4% la Bursa din Praga, operatorul bursei vieneze devine actionar majoritar la Bursa din Budapesta, unde impreuna cu Oesterreichische Kontrollbank detine 68,8%, si la Bursa din Ljubliana, unde controleaza 81,01% din actiuni.

In plus, Bursa de Valori din Viena colaboreaza si cu alte burse de valori din regiune, in principal cu bursele de la Bucuresti, Sarajevo si Banja Luka.