Bernard Madoff, fost director al Nasdaq Stock Market, a fost arestat joi, fiind acuzat de o frauda de 50 de miliarde de dolari, relateaza CNN. Potrivit anchetatorilor, Madoff a pus la cale una dintre cele mai mari fraude din istoria Wall Street.

Unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata bursiera americana din ultimele decenii, Madoff este fondatorul firmei Bernard L. Madoff Investment Securities LLC. Anchetatorii sustin insa ca Madoff a mai infiintat un fond de investitii, bazat pe asa-numita "schema Ponzi". Procurorii sustin ca fraudele totale depasesc 50 de miliarde de dolari.

Schema Ponzi este o operatiune ilegala in managementul fondurilor de investitii, similara cu jocurile piramidale. Ea presupune returnarea de profituri exagerate investitorilor, fara nici o baza reala. Poarta numele lui Charles Ponzi, un imigrant italian care a ramas in istoria SUA drept unul dintre cei mai mari fraudatori.

Bernard Madoff le-ar fi marturisit miercuri partenerilor de la fond ca "totul nu a fost decat o minciuna uriasa" si ca "nu exista o explicatie nevinovata" pentru actiunile sale. "Am platit investitorilor bani inexistenti", le-a declarat madoff investitorilor.

Madoff, in varsta de 70 de ani, a fost acuzat de frauda. Daca va fi gasit vinovat, el risca 20 de ani de inchisoare si o amenda de 5 milioane de dolari.