Record: pretul petrolului ajunge sub 40 de dolari barilul

Pretul petrolului a coborat, aseara, la New York sub pragul de 40 de dolari barilul, nivel nemaiatins de acum 5 ani. Situatia intervine dupa ce s-au anuntat cresteri peste estimari ale stocurilor americane si dupa ce Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol a decis reducerea productiei cu 2,2 milioane de barili pe zi. Petrolul s-a ieftinit si pe pietele europene.

Evolutia burselor

Bursa americana a incheiat, aseara, pe rosu. Indicele Dow Jones a pierdut 1,12%, iar Nasdaq a scazut cu 0,67%. Marile burse europene au inchis, ieri, sedinta de tranzactionare in scadere usoara. Cel mai afectat a fost sectorul bancar, dupa ce BNP Paribas a raportat o pierdere de peste 700 milioane de euro in primele 11 luni ale anului. La Bucuresti, actiunile SIF au pierdut 5%, pe o piata in stagnare.

Dolarul s-a prabusit in fata euro la cel mai mic nivel de cand exista moneda unica europeana

Euro a cunoscut, ieri, cea mai mare apreciere din istoria sa in fata dolarului american, apropiindu-se de paritatea de 1,45. Dolarul a pierdut teren si in fata yenului japonez ajungand la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani. Evolutia vine la o zi dupa ce Banca Centrala americana a redus dobanda de referinta la zero. Leul s-a apreciat usor, cursul coborand la 3,93 lei pentru un euro. Un dolar este cotat astazi la 2,78 lei, in scadere importanta.

Inflatia anuala din Romania, de peste doua ori mai mare ca media din UE

Inflatia anuala inregistrata de Romania in noiembrie, 6,8%, a fost de peste doua ori mai mare decat media din Uniunea Europeana. Tara nostra este pe locul al cincilea in randul statelor membre cu cea mai mare inflatie. Potrivit Eurostat, pe locul intai este Letonia urmata de Lituania si Bulgaria. La polul opus, cea mai mica inflatie anuala in noiembrie a fost in Germania si Portugalia.

Deficitul bugetar ar putea fi de 4% in acest an

Deficitul bugetar ar putea ajunge la 3,5-4% din PIB, daca incasarile decurg prost si in luna decembrie, a declarat ministrul economiei, Varujan Vosganian. El a adaugat ca incasarile la buget au fost cu 5 miliarde de lei mai mici decat se prognozase in scenariul cel mai pesimist. In octombrie si noiembrie, veniturile au scazut cu 1,3 miliarde de euro fata de nivelul asteptat, ca efect al crizei globale.

Garantii pentru constructorii auto romani

Guvernul ar putea accepta sa garanteze pana la 80% din cele peste 500 de milioane de euro imprumutate de Dacia si Ford de la Banca Europeana de Investitii, a anuntat ieri Ministerul de Finante. Uzina Dacia ceruse garantii de 100 de milioane de euro, iar constructorul american care a cumparat recent automobile Craiova are nevoie de garantarea a 400 de milioane. Pe de alta parte, statul ar putea acorda ajutoare de pana la 37 de milioane euro pentru companii din industria auto. Romania este unul dintre numeroasele state europene care au decis sa sustina industria de automobile pentru a evita pierderea locurilor de munca.

Noi masuri ale Comisiei Europene in criza globala

Comisia Europeana a anuntat ieri masuri suplimentare temporare pentru diminuarea efectelor crizei economice globale. De exemplu, tarile membre pot acorda companiilor cu probleme maxim 500.000 de euro, fara a fi nevoie de notificarea Comisiei. Masurile se vor aplica pana in 2010 si au ca scop deblocarea creditarii si incurajarea investitiilor. Comisarul european pentru Concurenta a recomandat statelor membre sa aplice imediat noile masuri, fara a astepta sa treaca perioada sarbatorilor de iarna.

Si, din agenda economica a zilei:

Astazi se asteapta nominalizarea ministrilor din noul cabinet al coalitiei PDL-PSD.

Premierul in functie Calin Popescu-Tariceanu prezinta bilantul activitatii la finalul guvernarii.

Si, Curtea de Apel Bucuresti dezbate plangerea privind legalitatea ordonantei care prevede triplarea taxei auto.