Pretul petrolului, in cadere libera

Pretul petrolului continua sa atinga minime record, in pofida deciziei OPEC de a reduce productia. La New York, un baril de titei a scazut, ieri, sub 36 de dolari, cu patru dolari mai putin decat in ziua precedenta. Este cel mai mic pret din 1 iulie 2004. La Londra, pretul petrolului a coborat putin sub 38 dolari pe baril, minimul ultimilor 4 ani si jumatate.

Evolutia burselor

Bursa americana a incheiat aseara pe rosu, influentata de pierderile companiilor energetice si de scaderea accentuata a pretului petrolului. Indicele Dow Jones a pierdut 2,49%, iar Nasdaq 1,71%.Pe bursele europene a fost incertitudine. Majoritatea au inchis ieri in scadere usoara, cu exceptia bursei germane care a urcat. La Bucuresti, indicele general al bursei a scazut usor. Actiunile Rompetrol SA, operatorul rafinariei Vega, au fost suspendate de la tranzactionare dupa ce actionarul majoritar, grupul Rompetrol, a inceput procedura de delistare a firmei de pe piata Rasdaq.

Directorul BVB si-a dat demisia

Stere Farmache renunta la functia de director general al Bursei de Valori Bucuresti, detinuta inca din 1995, de la infiintarea Bursei. El spune ca a primit o oferta tentanta din mediul privat. Atributiile sale vor fi preluate de Anca Dumitru, actualul director general al pietei Rasdaq. Farmache isi va pastra insa functia de presedinte al BVB.

Dacia ar putea lua masuri mai radicale, daca nu cresc vanzarile

Conducerea Dacia ar putea lua masuri mai radicale daca vanzarile continua sa scada. In cateva luni, s-ar putea renunta la unul din cele trei schimburi de lucru. Directorul general al companiei, Francois Fourmont, a mai declarat pentru HotNews.ro ca, pana atunci, nu vor mai fi prelungite contractele de munca pe perioada determinata. Vanzarile Dacia au scazut luna trecuta cu 52%, grav afectate de intrarea masiva a masinilor second-hand din import. Guvernul a confirmat, ieri, ca Dacia va beneficia de un ajutor de stat de 15,4 milioane de euro, pentru sustinerea si diversificarea productiei.

Eurostat: profiturile agricultorilor romani, cel mai rapid ritm de crestere

Profiturile agricultorilor din Bulgaria si Romania au crescut cel mai rapid din Uniunea Europeana in acest an. In Romania ritmul de crestere este de 21,4% fata de 2007, potrivit unei statistici Eurostat. In acest timp, in statele Uniunii castigul agricultorilor a scazut. Cele mai accentuate pierderi le-au avut agricultorii din Belgia, peste 25%, Estonia si Letonia.

Economia franceza, in recesiune pentru prima data din 1993

Economia franceza va intra in recesiune in primele luni ale anului viitor, pentru prima data din 1993. Este previziunea Institutului de Statistica francez care spune ca PIB-ul va scadea cu 0,8% in ultimul trimestru din 2008, respectiv cu 0,4% in primele trei luni din 2009. Potrivit institutiei, efectele programului de 26 miliarde de euro pentru sprijinirea economiei se vor face simtite abia din trimestrul doi, anul viitor.

Cursul valutar

Euro se apropie tot mai mult de 4 lei. Moneda nationala incepe ziua la un curs de 3,95 pentru un euro, valoare maxima atinsa in ultimii patru ani. Leul s-a apreciat insa, cu peste opt bani, fata de dolarul american, pana la 2,70. Francul elvetian a fost cotat la 2,57 lei, in crestere cu peste 6 bani. Pe plan international, dolarul s-a apreciat fata de euro, dupa o scadere spectaculoasa. Paritatea a ajuns la 1,429 dolari pentru un euro.

Si, din agenda economica a zilei:

La Parlament va fi depus astazi programul de guvernare al coalitiei PDL-PSD, alaturi de lista membrilor guvernului.

La Londra, summit international in problema petrolului, la initiativa premierului Gordon Brown.