Rezerva Federala a aprobat un set extensiv de masuri de reforma a sectorului companiilor de carduri de credit, incluzand intre altele cerinte care vor reduce libertatea acestora de a creste dobanzile pentru balanta curenta, vor impune ca platile sa fie aplicate automat imprumuturilor cu dobanda mai mare si vor extinde perioada de gratie pentru plata balantei curente inaintea aplicarii de penalizari. Noile reguli au fost aprobate joi de Office of Thrift Supervision si National Credit Union Administration si vor intra in vigoare de la 1 iulie 2010.

Regulile vin in contextul in care majoritatea companiilor emitatoare de carduri de credit recurg la mariri de dobanzi, taxe suplimentare si chiar eliminarea de linii de credit pentru a face fata cresterii numarului de datorii neplatite si a scaderii nivelului de utilizare a creditului de catre consumatori.

Analistul Oppenheimer&Co. Meredith Whitney a estimat intr-un raport publicat pe 30 noiembrie ca institutiile financiare ar putea elimina linii de carduri de credit in valoare de 2.000 de miliarde de dolari in urmatoarele 18 luni. Deja Discover Financial services, a patra retea de carduri de credit din SUA, a inchis 3 milioane de conturi „inactive” si intentioneaza sa mai inchida 2 milioane, iar Capital One Financial Corp. a anuntat la o conferinta a investitorilor un program „foarte agresiv” de inchidere a conturilor inactive, desi a declinat sa ofere detalii despre numarul acestora sau valoarea liniilor de credit.

Masuri de acest tip au inceput sa creeze un val de opinie publica negativa printre cei afectati, perceptia generala fiind ca institutiile financiare, dupa ce au primit finantare din fonduri publice (TARP) pentru dezghetarea pietelor de credit, nu folosesc aceste sume pentru a relaxa conditiile de creditare pentru populatie; in particular, inchiderea cardurilor inactive nu reduce doar abilitatea de a obtine credit a posesorilor, ci ar putea sa conduca la scaderea scorului de credit a acestora.