Indicii americani au inceput saptamana in scadere, perspectiva negativa a veniturilor companiilor in perioada urmatoare fiind mai puternica in viziunea investitorilor decat incercarile guvernului si promisiunile administratiei Obama de a salva economia. Companiile din S&P500 asteapta scaderi ale veniturilor si profitului inca cel putin pe primele doua trimestre din 2009, ducand seria declinului la opt trimestre consecutive, cea mai lunga din istorie.

In acest moment, pentru indicele S&P500 valoarea indicatorui P/E (price to earnings) este 19,2, cu 27% sub maximul ultimilor 4 ani – 26,2. Indicele S&P500 a scazut in aceasta sesiune cu 1,83%, dar la minimul sesiunii pierdea peste 3,5%. Sectorul imobiliar din S&P500 a pierdut 3,7%, in timp ce grupul celor 15 constructori de case din componenta indicelui a scazut 5,1%.

Volumul inregistrat pe toate bursele americane a fost de 8,9 miliarde actiuni, cu 15% mai putin decat media ultimelor 3 luni. De asemenea, indicele volatilitatii actiunilor din S&P500 (VIX) a scazut pentru a cincea sesiune consecutiv, fiind cea mai lunga corectie incepand cu luna iulie.

Statisticile arata ca in saptamana Craciunului indicele Dow Jones a crescut in medie cu 0,4%, fata de media de 0,1% in orice alte patru zile din an. Dupa scaderea de luni, indicii si-au revenit, cotatiile futures ale acestora indicand o foarte probabila sesiune verde pentru marti.