BNR mentine dobanda cheie

In prima sedinta din noul an, Banca Nationala a decis sa lase politica monetara nemodificata. Astfel, Consiliul de Adminsitratie a mentinut dobanda de politica monetara la 10,25%, un semnal ca BNR a decis sa mai astepte pana cand cabinetul Boc va lua masuri semnificative privind politica fiscala. De asemenea, Banca Centrala a mentinut nivelul rezervelor minime obligatorii, atat in lei cat si in valuta, in pofida asteptarilor bancherilor. Daca acestea ar fi fost reduse, asa cum s-a intamplat la sfarsitul anului trecut, bancile ar fi avut mai multi bani atat pentru creditare cat si pentru deblocarea finantarii din partea institutiilor financiare mama.

Leul s-a depreciat din nou

Leul isi continua deprecierea fiind cotat ieri la 4,06 fata de euro, un nou record al ultimilor patru ani. Si dolarul american a continuat sa castige teren depasind, din nou, pragul de trei lei. Moneda americana s-a apreciat cu peste 9 bani pana la 3,03 lei. Depreciarea leului are efecte semnificative in viata de zi cu zi scazand valoarea reala a salariilor si crescand simtitor ratele la banci. In plus, importatorii se pregatesc sa mareasca preturile, in special la alimente. Analistii se asteapta la o crestere de 5%. De altfel, si BNR afirma ca deprecierea leului fata de euro va continua sa creeze presiuni inflationiste. Singurii multumiti de devalorizarea monedei nationale sunt exportatorii.

Profesorii pensionari, intre salariu si pensie

Ordonanta de urgenta prin care a fost interzisa cumularea pensiei cu salariul de stat risca sa lase zeci de mii de elevi fara profesori. De prevederile acestui act normativ sunt afectate peste 6 000 de cadre didactice. Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, promite ca, in acesta saptamana, va insista la Guvern ca ordonanta sa nu se aplice si pentru profesori. O situatie similara de lipsa a cadrelor este si in sistemul de sanatate, insa ministru Bazac nu s-a gandit, deocamdata, la nicio solutie. Ordonanta afecteaza si multi dintre marii actori care continua sa profeseze pentru ca nu pot trai din pensiile foarte mici. Ei au refuzat propunerea noului ministru al Culturii de a fi platiti pe drepturi de autor.

Crestere record a rezervelor valutare in dolari

Rezervele valutare la nivel mondial in dolari au urcat la un nivel record in al treilea trimestru al anului trecut. Potrivit unui raport al Fondului Monetar Internaţional acestea au ajuns la 2.800 de miliarde. In acelasi timp, rezervele mondiale de valuta au scazut cu 1,8%, pentru prima data in aproape trei ani.

Bancile americane, in continuare vulnerabile

Institutiile finaciare din Statele Unite se vor confrunta, si anul acesta, cu dificultati care le vor reduce profitul. Potrivit unui raport al Agentiei de evaluare Standard & Poor`s, documentul anticipeaza noi cresteri ale costurilor creditelor si majorarea provizioanelor pentru imprumuturi, in conditiile agravarii recesiunii in Statele Unite. Agentia de evaluare spune ca programele federale vor sustine sectorul bancar, dar nu vor salva toate bancile americane.

Evolutia burselor

Bursa americana a inchis aseara in crestere, piata anticipand o relansare a economiei conform masurilor pregatite de presedintele ales Barack Obama. Indicele Dow Jones a urcat 0,69%, iar Nasdaq a castigat 1,50%. Marile burse europene au incheiat ieri pe verde, cu cresteri de pana la 1,3%. Bursa de la Bucuresti a urcat ieri cu aproape 3,5%, pe cea mai mare lichiditate din ultima luna.

Si, din agenda economica a zilei:

Ministrul Muncii, Marian Sarbu, se intalneste cu partenerii sociali

Tot astazi vor fi anuntate datele privind productia industrial pe noiembrie 2008, in zona euro.

BNR nu relaxeaza creditarea. Crestere record a rezervelor valutare mondiale in dolari
Asculta Jurnalul Economic
Radio France Internationale - HotNews.ro
de Miercuri, 7 Ianuarie 2009