Principalii indici europeni si-au continuat ascensiunea, inregistrand a sasea sesiune consecutiva de cresteri in asteptarea deciziilor de politica monetara ale Bancii Centrale Europene si Bancii Angliei in sedintele de joi. Noile taieri de dobanda ce probabil vor avea loc, dar si planul de salvare a economiei pregatit de guvernul american au impulsionat pietele in acest inceput de an, aducandu-le castiguri de peste 5%.

De asemenea, guvernul german pregateste un nou pachet de 50 miliarde euro pentru a intampina cea mai grava recesiune de la al doilea Razboi mondial si pana in prezent. Indicele german DAX a crescut cu 0,85%, inchizand peste pragul de 5000 de puncte. Actiunile Volkswagen a avut cea mai buna evolutie din componenta indicelui, crescand cu aproape 12% dupa ca urmare a anuntului companie Porsche privind majorarea detinerii la peste 50% in cadrul producatorului german de automobile.

Indicele londonez FTSE s-a apreciat cu 1,29%, in special ca urmare a cresterii companiilor miniere dupa ce pretul cuprului a atins la bursa londoneza un maxim al ultimei luni.

Moneda europeana a avut si ea de suferit, atingand un minim al ultimelor trei saptamani fata de dolar, piata mizand pe o taiere de dobanda la euro in sedinta de joi.

Barilul de petrol a atins pragul de 50 dolari pentru prima data de la mijlocul lunii decembrie, in principal din cauza conflictului dintre Rusia si Uniunea Europeana privind sistarea livrarii de gaze.